2 z 9Muffiny dyniowe
Dynia jest bogata w witaminy A, C i E, a także minerały takie jak cynk, potas i fosfor. Warto włączyć ją do jesiennego menu, ponieważ składniki te dobrze wpływają na odporność organizmu. Słodkie babeczki z dodatkiem dyni to pomysł na zdrowy deser.
Przygotowanie muffinek należy rozpocząć od upieczenia połowy średniej wielkości dyni. Wystarczy pokroić ją w kawałki i piec przez ok. 20-30 minut, aż będzie bardzo miękka. Następnie miąższ (bez skóry) miksuje się blenderem – w ten sposób powstaje puree dyniowe, które można wykorzystać do wielu przepisów.
Składniki na muffinki to: 200 gramów mąki razowej, 100 gramów mąki pszennej, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, dwie łyżeczki mielonego cynamonu, 150 gramów cukru trzcinowego (można zastąpić miodem), dwa jajka, 60 mililitrów mleka, 250 mililitrów puree z dyni, skórka starta z dwóch pomarańczy.
Suche składniki (mąkę, sodę, cukier, cynamon) dokładnie wymieszaj ze skórką pomarańczową. W drugiej miseczce roztrzep jajka z mlekiem. Połącz suche i mokre składniki, dodaj dynię i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy na muffinki i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.