Trwa ładowanie...

Najzdrowsze przyprawy. Oczyszczają z toksyn, chronią komórki

Avatar placeholder
30.01.2024 16:58
Zdrowe przyprawy, które warto mieć w kuchnia. Pełno w nich antyoksydantów i cennych minerałów
Zdrowe przyprawy, które warto mieć w kuchnia. Pełno w nich antyoksydantów i cennych minerałów (Getty Images)

W kuchni trudno objeść się bez przypraw, a większość z nas ma swoich faworytów. Zwykle dodajemy je, by poprawić smak gotowanych posiłków, ale po niektóre warto jednak sięgać ze względu na ich właściwości zdrowotne.

spis treści

1. Najzdrowsze przyprawy

Niektóre zioła nie tylko wzbogacą smak i aromat potraw, ale także korzystnie wpłyną na organizm. Skrywają całą masę witamin i składników odżywczych. Jakim przyprawom więc poświęcić nieco więcej uwagi?

1.1. Natka pietruszki

Natka pietruszki jest źródłem witaminy A, C i K oraz żelaza, potasów, flawonoidów i folianów. Składniki wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, kostnego i krwionośnego, a właściwości antyoksydacyjne chronią komórki.

Zobacz film: "Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!"

Olejki eteryczne obecne w natce pietruszki wykazują działanie przeciwzapalne, a związki siarkowe wspomagają oczyszczanie organizmu. Przyprawa zawiera też cenny dla układu pokarmowego błonnik.

1.2. Oregano

Oregano zawiera karwakrol i tymol, które wykazują działanie antybakteryjne. Obfituje też w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Przyprawa łagodzi też stany zapalne i objawy alergii oraz poprawia trawienie.

1.3. Rozmaryn

To bogate źródło witaminy A i C oraz żelaza i wapnia. Rozmaryn posiada silne właściwości przeciwutleniające i stymuluje produkcję żółci. Działa przeciwzapalnie i wpiera układ odpornościowy w walce z infekcjami.

1.4. Tymianek

Tymol zawarty w tymianku wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyprawa wspiera też leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i działa przeciwwirusowo. Ponadto ułatwia trawienie i zapobiega problemom żołądkowym.

1.5. Kolendra

Zawarte w kolendrze substancje działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Przyprawa poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, a także pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych.

1.6. Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych oraz bólu głowy i migreny. Zawarty w niej mentol działa odświeżająco i pomaga pozbyć się żywieniowych zachcianek.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze