Królowa jesiennych śniadań. Ten dodatek działa przeciwwirusowo
Owsianka jest jednym z najprostszych, a zarazem najszybszym pod względem przygotowania - zdrowym śniadaniem. Regularne spożywanie owsianki obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu oraz chroni przed rozwojem schorzeń serca. Jesienią owsiankę warto wzbogacić o dodatki, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
1. Dlaczego warto jeść owsiankę?
Owsianka stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej między innymi:
- witaminę B6, która nie tylko przeciwdziała anemii, ale również wpływa pozytywnie na pamięć oraz koncentrację,
- witaminę B5, która uczestniczy w produkcji przeciwciał oraz przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu,
- witaminę B1, która usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne,
- potas, odgrywający ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz gospodarki wodno-elektrolitowej,
- wapń, pełniący ważną funkcję w procesie krzepnięcia krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- żelazo, uczestniczące w wielu procesach metabolicznych oraz wspomagające walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami,
- magnez, który wspomaga pamięć i koncentrację, wspiera równowagę wodno-elektrolitową, stabilizuje funkcjonowanie układu nerwowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Zawarty w owsiance błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a także redukuje wchłanianie go do krwiobiegu. Dodatkowo, błonnik posiada zdolność do wiązania wody, przez co zwiększa treść spożytego pokarmu. Po zjedzeniu owsianki czujemy się bardziej nasyceni i nie mamy ochoty na podjadanie przekąsek czy słodyczy. Owsianka jako posiłek posiada właściwości prebiotyczne, co oznacza, że stanowi pożywkę dla dobrych bakterii występujących w mikrobiocie jelitowej.
2. Najlepsze dodatki do jesiennej owsianki
Jesień to czas, w którym częściej powinniśmy sięgać po rozgrzewające potrawy. Śniadaniową porcję owsianki warto więc wzbogacić o takie przyprawy, które nie tylko doskonale pachną, ale również świetnie wzmacniają organizm. Przykładem może być np. cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa.
Cynamon poprawia odporność, a także posiada silne działanie antywirusowe, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Kardamon wspiera funkcjonowanie górnych dróg oddechowych, zapobiega bólowi gardła, wykazuje także właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Gałka muszkatołowa działa z kolei pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy, a także pobudza produkcję soku żołądkowego.
W zdrowym, jesiennym pokarmie nie może także zabraknąć sezonowych owoców. Smak potrawy z pewnością poprawią następujące dodatki:
- pieczone jabłka z cynamonem oraz miodem,
- delikatnie podgotowane śliwki węgierki, przyrządzone z dodatkiem kakao lub cynamonu,
- dyniowe puree z miodem, sokiem z cytryny, przyprawami korzennymi oraz utartym imbirem,
- winogrona z dodatkiem cynamonu, kardamonu lub imbiru,
- orzechy i migdały prażone na patelni,
- gruszki z odrobiną miodu, cynamonu lub kardamonu.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski