Trwa ładowanie...

Najzdrowsze warzywo dla wątroby rośnie właśnie w Polsce. Chroni przed rakiem, regeneruje

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 14.01.2024 13:37
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, a wciąż niedoceniane. Włącz do diety w trosce o wątrobę
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, a wciąż niedoceniane. Włącz do diety w trosce o wątrobę (Getty Images)

Cztery warzywa, które pomagają detoksykować przewód pokarmowy i wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i jelit, to prawdziwe skarbnice zdrowia. Warto, aby stały się stałym elementem naszej codziennej diety. Ale o jakie produkty chodzi?

spis treści

1. Niedoceniane warzywo

Dieta, którą stosujemy, często obciąża jelita i wątrobę, powodując, że przestają one pracować na pełnych obrotach. Wówczas pojawiają się pierwsze nieprzyjemne dolegliwości, takie jak nudności, wymioty, biegunki, utrata apetytu czy ból w okolicy prawego podżebrza. Na szczęście zarówno wątroba, jak i jelita posiadają zdolności regeneracyjne, które można wzmocnić i pobudzić, włączając do naszej diety cztery cenne produkty.

Dietetycy z portalu Eat This, Not That! stworzyli listę warzyw, które warto spożywać codziennie, aby wspierać zdrowie wątroby. Na tej liście znalazł się burak - warzywo, które jest tanie i łatwo dostępne w Polsce, ale niestety często niedoceniane, mimo że jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Buraki można spożywać na wiele różnych sposobów.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne brukselki"

Jednak według ekspertów, najcenniejsze właściwości ma sok z buraka. Regularnie spożywany nie tylko oczyszcza wątrobę i jelita, ale także chroni nasz organizm przed nowotworami i stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.

2. Włącz do diety

W diecie wspomagającej detoksykację nie powinno zabraknąć również brukselki, która wspiera procesy trawienne i dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów. Badania przeprowadzone na myszach potwierdziły, że brukselka znacząco zwiększa poziom enzymów odpowiedzialnych za oczyszczanie wątroby, a za to odpowiadają glukozynolany. Aby w pełni wykorzystać wszystkie cenne właściwości tego warzywa, brukselkę najlepiej ugotować na parze.

Dietetycy zalecają również szpinak. Jest to produkt bogaty w silne antyoksydanty, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, takich jak niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Warto jednak pamiętać, że szpinak powinien być spożywany przede wszystkim na surowo.

Na liście dietetyków znalazły się również brokuły. Można je gotować na parze lub dodawać do sałatek i zdrowych napojów. Brokuły wspierają pracę wątroby i chronią organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Badania wykazały, że regularne spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia guzów wątroby oraz jelit czy zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze