Najzdrowsze warzywo niedoceniane przez Polaków. Oczyszcza wątrobę i jelita
Cztery warzywa, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, pomagają w detoksykacji przewodu pokarmowego i wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i jelit. Są one tak zdrowe, że powinny stać się stałym elementem naszego codziennego jadłospisu.
1. Najzdrowsze warzywa
W okresie letnim, nasza wątroba jest szczególnie narażona na przeciążenie, a także cierpią nasze jelita. Wakacyjne posiłki, takie jak potrawy z grilla, słodkie gofry, lody, zimne napoje gazowane i alkohol, mogą poważnie obciążyć ten kluczowy organ, powodując, że przestaje on pracować na pełnych obrotach. W rezultacie, mogą pojawić się pierwsze nieprzyjemne dolegliwości, takie jak nudności, wymioty, biegunki, utrata apetytu czy ból w okolicy prawego podżebrza.
Na szczęście, wątroba i jelita mają zdolność do regeneracji, którą można dodatkowo wzmocnić i pobudzić, wprowadzając do naszej diety cztery wartościowe produkty. Dietetycy z portalu Eat This, Not That! przygotowali listę warzyw, które powinniśmy spożywać codziennie, aby wspierać zdrowie naszej wątroby.
Na tej liście znalazł się burak - warzywo, które jest tanie i łatwo dostępne w Polsce, ale często jest niedoceniane, mimo że jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie! Buraki można spożywać na wiele różnych sposobów. Jednak według ekspertów, najcenniejsze właściwości ma sok z buraka. Regularne picie soku z buraka nie tylko oczyszcza wątrobę i jelita, ale także chroni nasz organizm przed nowotworami i stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.
W diecie wspierającej detoksykację, nie powinno zabraknąć również brukselki, która wspomaga procesy trawienne i dba o prawidłowe funkcjonowanie naszych narządów. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że brukselka znacznie zwiększa poziom enzymów odpowiedzialnych za oczyszczanie wątroby, a za to odpowiadają glukozynolany. Aby w pełni wykorzystać wszystkie cenne właściwości tego warzywa, brukselkę najlepiej ugotować na parze.
Dietetycy zdecydowanie polecają również szpinak. Jest to produkt bogaty w silne antyoksydanty, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Warto jednak pamiętać, że szpinak powinniśmy spożywać przede wszystkim na surowo.
Na liście dietetyków znalazły się również brokuły. Możemy je gotować na parze lub dodawać do sałatek i zdrowych napojów. Brokuły wspierają pracę wątroby i chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Badania wykazały, że regularne spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia guzów wątroby oraz jelit czy zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl