Trwa ładowanie...

Najzdrowsze z mięs. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Avatar placeholder
12.11.2023 12:22
Najzdrowsze rodzaj mięs
Najzdrowsze rodzaj mięs (Getty Images)

Badania dowodzą, że mięso w naszej diecie może wyrządzić wiele złego. Większe ryzyko cukrzycy, otyłości lub nadwagi, chorób układu krążenia, wreszcie nawet nowotworów. Nie każdy jednak wie, że są gatunki mięs, których obecność w jadłospisie może przynieść wiele dobrego.

spis treści

1. Dziczyzna

Wśród dzikich zwierząt, które dostarczają nam mięsa, znajdują się takie gatunki jak dziki, sarny, bażanty, króliki czy jelenie. Te zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem, które nie jest skażone antybiotykami czy innymi szkodliwymi substancjami często znajdującymi się w paszach stosowanych w hodowlach zwierząt.

Ich dieta składa się z roślin, które rosną dziko w lesie i na łąkach oraz z tkanki innych żywych organizmów. Dziczyzna jest bogata w wartościowe białko i zawiera niewielką ilość tłuszczu, szczególnie w porównaniu z mięsem pochodzącym od zwierząt hodowlanych. Dlatego też, mięso od zwierząt żyjących na wolności, w ich naturalnym środowisku, jest uważane za najzdrowsze.

Dziczyzna jest szczególnie bogata w żelazo, cynk i magnez, natomiast delikatne i chude mięso królika dostarcza nam witamin z grupy B, fosforu, miedzi oraz nienasyconego kwasu linolenowego.

Zobacz film: "Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego"

2. Cielęcina

Lekarze i dietetycy często ostrzegają przed regularnym spożywaniem mięsa czerwonego. Jeżeli jednak mamy ochotę na ten rodzaj mięsa, powinniśmy zdecydować się na cielęcinę zamiast na wieprzowinę, wołowinę czy baraninę.

Cielęcina jest niskokaloryczna i łatwostrawna. Znajdziemy w niej dużo białka i małą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są obecne w innych rodzajach mięsa czerwonego. To źródło tiaminy, ryboflawiny i niacyny, a także żelaza, potasu i sodu.

3. Mięso drobiowe

Drób to grupa zwierząt hodowlanych, do której należą takie gatunki jak kury, indyki, kaczki, gęsi, przepiórki czy perliczki. Chude, białe mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych produktów drobiowych. Jest niskokaloryczne i dostarcza niewielkiej ilości cholesterolu. Ponadto, mięso z kurczaka jest bogate w witaminę A, C i D, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, potas, sód i wapń.

Również mięso indyka jest zalecane przez dietetyków z uwagi na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i wiele wartości odżywczych. W indyczym mięsie znajdziemy witaminy z grupy B oraz żelazo, selen czy cynk.

4. Ryby

Regularne spożywanie ryb pomaga uniknąć wielu poważnych chorób. Szczególnie wartościowe są tłuste ryby morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, selen, jod, cynk, żelazo i fosfor.

Dzięki zawartości tych cennych substancji ryby pomagają zredukować nadmiar cholesterolu w krwiobiegu i regulują stężenie cukru w organizmie. Są szczególnie cenne dla układu nerwowego oraz odpornościowego. Spożywanie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca typu 2, udar mózgu czy zawał serca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze