Popularny błąd. Orzechy staną się bezwartościowe

Uznawane za najzdrowsze spośród orzechów z uwagi na bogactwo kwasów omega-3. Badania dowodzą, że regularnie spożywane obniżają poziom cholesterolu, zbijają ciśnienie i zapobiegają chorobom układu krążenia. Jest jeden warunek: z orzechami włoskimi trzeba obchodzić się ostrożnie.

Nie pozbawiaj skórki. W ten sposób tracą cenne właściwościNie pozbawiaj skórki. W ten sposób tracą cenne właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jedz dla zdrowia mózgu i serca

Orzechy włoskie charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6, są też cennym źródłem aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów tj. jak magnez, potas, mangan, jod czy fosfor i cynk. Włączenie ich do diety zapewnia wiele korzyści, szczególnie dla mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 sprawiają, że orzechy mogą poprawić pamięć poznawczą i opóźnić wystąpienie schorzeń neurodegeneracyjnych.

Najnowsze wyniki badań opublikowane na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition", wskazują, że orzechy włoskie mogą też chronić przed chorobami układu krążenia. Analiza 26 badań z udziałem ponad tysiąca osób dowiodła, że orzechy mogą o trzy procent zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego, o cztery procent – cholesterolu LDL, a o niemal sześć procent trójglicerydów.

Dodatkowo dieta bogata w orzechy włoskie może redukować o prawie 4 mg/dl stężenie apoproteiny B, białka powiązanego z chorobami układu krążenia. Takie działanie orzechy zawdzięczają obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów alfa-linolenowego i linolowego, które działają przeciwzapalnie i wpływają korzystnie na lipidogram.

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych
Orzechy włoskie to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych © Pixabay

Dzięki obecności błonnika i prebiotyków wspierają także funkcjonowanie jelit, wzmacniają odporność, a do tego sycą. Wszystkie te korzyści wynikające z regularnego spożywania orzechów włoskich można z łatwością zniweczyć.

Uważaj! Orzechy staną się bezwartościowe

Sięgając po orzechy, popełniamy często co najmniej jeden z błędów. W przypadku orzechów włoskich jest to pozbawianie ich skórki. W sklepach można dostać obrane, blanszowane orzechy. Niekiedy również, kupując orzechy w łupinach, samodzielnie ściągamy skórkę, uprzednio zalewając je wrzątkiem. To błąd. W skórce kryją się cenne polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, a także błonnik. Jeszcze większym błędem jest zalewanie orzechów wrzątkiem, bo w ten sposób bezpowrotnie niszczone są kwasy omega-3 i omega-6. Na to samo narażamy orzechy, jeśli podprażymy je na patelni, dodamy do ciasta bądź będziemy je karmelizować.

Bardzo ważne jest również prawidłowe przechowywanie orzechów. Trzymanie ich w miejscu nasłonecznionym także prowadzi do utraty cennych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem temperatury i promieniowania UV jełczeją błyskawicznie. Znacznie gorszym błędem jest jednak nieodpowiednie zabezpieczenie orzechów przed wilgocią. Sprzyja ona rozwojowi pleśni. Grzyby z rodzaju Aspergillus mogą produkować aflatoksyny, które wykazują działanie mutagenne, kancerogenne i genotoksyczne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka