Najzdrowszy deser świata. Przepis jest banalnie prosty
Kokosowy pudding chia jest nie tylko bardzo zdrowy i smaczny, ale też prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut oraz cztery składniki, by cieszyć się zniewalającym smakiem kokosa i szałwii argentyńskiej.
1. Właściwości nasion chia
Szałwia argentyńska, czyli złote chia to roślina, która pochodzi z Meksyku oraz z Gwatemali. Jej nasiona słyną ze swych wartości odżywczych.
Nasiona chia słyną z tego, że stanowią bogate źródło zdrowych tłuszczów (omega-3), witamin i minerałów. Nasiona szałwii argentyńskiej są także źródłem błonnika i białka. Chia obfitują również w cenne przeciwutleniacze.
Włączenie na stałe do diety nasion chia wpływa korzystnie zarówno na procesy trawienne, jak i na kondycję całego organizmu. Chia wspomagają prawidłową pracę serca, reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na układ krążenia.
2. Kokosowy pudding chia - przepis
Do przygotowania deseru potrzebne są:
- mleko kokosowe w puszce,
- 1 szklanka dowolnego mleka (np. roślinne) lub wody,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka syropu z agawy, miodu lub innego słodzidła.
Sposób przygotowania:
Wystarczy wymieszać mleko kokosowe z puszki ze szklanką mleka lub wody. Dodać dowolne słodzidło (opcjonalnie), nasiona chia i ponownie dokładnie wymieszać.
Następnie całość trzeba odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie namoczone nasiona chia napęcznieją, dzięki czemu deser uzyska żelową konsystencję .
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl