Nawadnia lepiej niż woda. Wymiata cholesterol i wzmacnia serce i jelita
Doskonale nawadnia, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera układ krążenia, a to dopiero początek jego zalet. Ajran można kupić zarówno w sklepach, jak i przygotować samodzielnie w domu.
1. Czym jest ajran?
Ten coraz bardziej popularny napój to tradycyjna turecka receptura przygotowywana na bazie mleka owczego - choć obecnie można dostać także wersje z mleka krowiego czy koziego. Ajran to napój jogurtowy, który z uwagi na lekką kwaskowatość w smaku przypomina kefir.
Choć kiedyś można było go dostać jedynie w sklepach tureckich i z "kuchniami świata", dziś coraz częściej da się go znaleźć w dużych supermarketach. Ajran może być także przygotowywany samodzielnie w domu, a obecne upały stanowią idealną okazję do wypróbowania tego napoju, który nie tylko świetnie nawadnia, ale ma także wszechstronnie korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
2. Zalety picia ajranu
Przede wszystkim, ajran to napój niskokaloryczny (27 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby na diecie odchudzającej, diabetycy i pacjenci otyli. Napój ten jest bogaty w witaminy z grupy B, a także A i D i zawiera spore ilości wapnia, białka i żywych kultur bakterii. To dzięki tym składnikom ajran nie tylko wspomaga i reguluje pracę jelit, ale także wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji.
Turecki napój jogurtowy działa także wzmacniająco na kości i zęby, a nawet wspiera układ krążenia, wpływając pozytywnie na poziom ciśnienia krwi oraz "złego" cholesterolu LDL. Jest to więc wyjątkowo polecany produkt dla osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi czy krążeniowymi.
Co jednak istotne w sezonie letnim, w którym często musimy zmagać się w upałami nawet powyżej 30 stopni, ajran może nawadniać lepiej niż woda.
3. Jak przygotować ajran?
Aby samodzielnie stworzyć napój o właściwościach ajranu, wystarczą:
- 400 ml jogurtu greckiego (gęstego, o wyższej zawartości tłuszczu niż naturalny)
- 500 ml niegazowanej wody mineralnej.
Wodę i jogurt należy zblendować lub zmiksować, aż na powierzchni mieszanki pojawi się piana. Ajran należy spożywać tuż po przygotowaniu. Pozostałość można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 24 godziny. Koktajl można podawać z solą, pieprzem, liśćmi mięty lub zupełnie bez niczego.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl