Trwa ładowanie...

Nawadnia lepiej niż woda. Wymiata cholesterol i wzmacnia serce i jelita

Avatar placeholder
28.06.2024 07:50
Pj, gdy żar leje się z nieba. Doskonale nawadnia i przynosi ulgę jelitom
Pj, gdy żar leje się z nieba. Doskonale nawadnia i przynosi ulgę jelitom (Getty Images)

Doskonale nawadnia, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera układ krążenia, a to dopiero początek jego zalet. Ajran można kupić zarówno w sklepach, jak i przygotować samodzielnie w domu.

spis treści

1. Czym jest ajran?

Ten coraz bardziej popularny napój to tradycyjna turecka receptura przygotowywana na bazie mleka owczego - choć obecnie można dostać także wersje z mleka krowiego czy koziego. Ajran to napój jogurtowy, który z uwagi na lekką kwaskowatość w smaku przypomina kefir.

Choć kiedyś można było go dostać jedynie w sklepach tureckich i z "kuchniami świata", dziś coraz częściej da się go znaleźć w dużych supermarketach. Ajran może być także przygotowywany samodzielnie w domu, a obecne upały stanowią idealną okazję do wypróbowania tego napoju, który nie tylko świetnie nawadnia, ale ma także wszechstronnie korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Zobacz film: "Ogranicz mięso podczas upałów"

2. Zalety picia ajranu

Przede wszystkim, ajran to napój niskokaloryczny (27 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby na diecie odchudzającej, diabetycy i pacjenci otyli. Napój ten jest bogaty w witaminy z grupy B, a także A i D i zawiera spore ilości wapnia, białka i żywych kultur bakterii. To dzięki tym składnikom ajran nie tylko wspomaga i reguluje pracę jelit, ale także wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji.

Turecki napój jogurtowy działa także wzmacniająco na kości i zęby, a nawet wspiera układ krążenia, wpływając pozytywnie na poziom ciśnienia krwi oraz "złego" cholesterolu LDL. Jest to więc wyjątkowo polecany produkt dla osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi czy krążeniowymi.

Co jednak istotne w sezonie letnim, w którym często musimy zmagać się w upałami nawet powyżej 30 stopni, ajran może nawadniać lepiej niż woda.

3. Jak przygotować ajran?

Aby samodzielnie stworzyć napój o właściwościach ajranu, wystarczą:

  • 400 ml jogurtu greckiego (gęstego, o wyższej zawartości tłuszczu niż naturalny)
  • 500 ml niegazowanej wody mineralnej.

Wodę i jogurt należy zblendować lub zmiksować, aż na powierzchni mieszanki pojawi się piana. Ajran należy spożywać tuż po przygotowaniu. Pozostałość można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 24 godziny. Koktajl można podawać z solą, pieprzem, liśćmi mięty lub zupełnie bez niczego.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze