Jedz codziennie. Utrzyma cholesterol na właściwym poziomie
Sos tzatziki to nie tylko doskonałe uzupełnienie do dań mięsnych, rybnych i pieczywa, ale także skuteczny sposób na podkreślenie smaku świeżych i grillowanych warzyw. Ten grecki przysmak nie tylko zadowoli podniebienia smakoszy, ale również przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. Zastanawiasz się, dlaczego warto włączyć sos tzatziki do swojego codziennego menu? Już spieszymy z wyjaśnieniem.
1. Pyszny i zdrowy dodatek do posiłków
Ogórki, które są jednym z kluczowych składników sosu tzatziki, nie zostały wybrane przypadkowo. Regularne spożywanie tych pysznych i orzeźwiających warzyw pomaga regulować ciśnienie tętnicze, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ale to nie wszystko - ogórki są również bogatym źródłem witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową naszego organizmu.
Wśród nich znajdują się:
- błonnik pokarmowy,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- fosfor.
Oliwa z oliwek, kolejny składnik sosu tzatziki zawiera cenne kwasy omega-3. Te związki chronią nas przed wieloma poważnymi chorobami, takimi jak choroba Alzheimera, problemy kardiologiczne, zwyrodnienie plamki żółtej, nowotwory i cukrzyca typu 2. Jogurt naturalny, który również jest częścią przepisu, obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko cukrzycy i poprawia pracę jelit.
Dzięki zawartości tych wszystkich cennych składników, sos tzatziki pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Złe stężenie LDL jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
2. Przepis na sos tzatziki
Aby przygotować sos tzatziki, potrzebujesz następujących składników:
- 1 duży zielony ogórek,
- 3 średnie ząbki czosnku,
- 300 ml jogurtu,
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zdrowy sos tzatziki jest prosty. Najpierw dokładnie umyj ogórka, rozdrobnij go za pomocą tarki z dużymi oczkami, a następnie przełóż na sitko i dodaj odrobinę soli. Kiedy ogórek zacznie puszczać sok, przepuść czosnek przez praskę, wrzuć go do małego naczynia i wymieszaj z naturalnym lub greckim jogurtem. Dodaj ogórka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, doprawiając je pieprzem.
Po przygotowaniu sosu, wstaw go do lodówki na 15 minut. Po tym czasie sos tzatziki jest gotowy do spożycia, a ty możesz cieszyć się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Jeśli chcesz dodać do sosu dodatkowy smak, możesz dodać niewielką ilość liści mięty lub octu winnego. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl