Najzdrowszy tłuszcz. Zapobiega demencji, ryzyko zgonu spada o 30 proc.
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) zauważyli, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek są mniej zagrożone śmiercią spowodowaną demencją. Jest to pierwsze badanie sprawdzające związek między dietą a liczbą zgonów z powodu demencji.
1. Może chronić przed śmiertelną demencją
Powszechnie wiadomo, że oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który korzystnie wpływa na organizm. Teraz dowiedziono również, że może ona obniżać ryzyko śmierci z powodu demencji.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health i objęło dane 90 tys. Amerykanów na przestrzeni 30 lat. W badanej grupie z powodu demencji zmarło niecałe 5 tys. osób.
Wyniki badania przedstawiono na kongresie "Nutrition 2023", organizowanym przez American Society for Nutrition w Bostonie. Jego autorka, dr Anne-Julie Tessier, zaznaczyła, że: "Badanie potwierdza dietetyczne zalecenia dotyczące olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek. Sugeruje też, że produkty te nie tylko wspierają zdrowie serca, ale także zdrowie mózgu. Wybieranie naturalnej oliwy z oliwek zamiast innych źródeł tłuszczu, jak margaryna czy majonez ze sklepu, może zmniejszyć ryzyko prowadzącej do śmierci demencji".
2. Zbawienny wpływ na mózg
Wyniki wykazały, że u osób spożywających dziennie więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek, ryzyko śmierci z powodu demencji zmniejszało się o 28 proc. w porównaniu do tych, którzy nie spożywali jej w ogóle lub spożywali ją rzadko. Ponadto łyżeczka oliwy z oliwek dziennie zamiast margaryny lub majonezu obniżała ryzyko śmierci z powodu demencji o 8-14 proc.
Co więcej, spożywanie oliwy zmniejszało ryzyko zgonu z powodu demencji niezależnie od diety. Może to sugerować, że ma ona właściwości wyjątkowo korzystne dla zdrowia mózgu. Jak wyjaśnia dr Tessier: "Niektóre przeciwutleniacze z oliwy przechodzą przez barierę krew-mózg, więc potencjalnie mogą bezpośrednio działać na ten organ. Możliwe jest także, że oliwa z oliwek wywiera pośredni wpływ na zdrowie mózgu, poprawiając stan układu krążenia".
Jest to pierwsze badanie, weryfikujące zależność między spożywaniem oliwy a liczbą zgonów z powodu demencji. Natomiast wcześniejsze badania wskazywały już na korzystne działanie oliwy na system sercowo-naczyniowy i zdolności poznawcze.
Choć badanie ma charakter obserwacyjny i nie dowodzi jednoznacznie, że oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko śmiertelnej demencji, to jednak potwierdza, że jej stosowanie ma korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto jak podkreślają naukowcy, wyniki badania są zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl