Dietetyczne naleśniki - składniki, sposób przygotowania
Naleśniki są częstym daniem na naszych stołach, ponieważ są nie tylko smacznym posiłkiem, ale także bardzo szybko się je przygotowuje. Są różne sposoby przygotowywania naleśników wszystko, oczywiście zależy od gustu i dostępnych składników. Mogą to być dietetyczne naleśniki, z owocami czy twarożkiem.
Dietetyczne naleśniki, czyli danie dla osób dbających o linię, a jednocześnie lubiących tradycyjne potrawy. Chudy nabiał, mąka pełnoziarnista i owoce to kompozycja o umiarkowanej wartości energetycznej, a jednocześnie bardzo odżywcza.
1. Składniki dietetycznych naleśników
Dietetyczne naleśniki to przede wszystkim odpowiednio dobrane zdrowe składniki. W daniu istotną rolę odgrywają też dodatki. 20 g mąki pełnoziarnistej, ¼ szklanki mleka 0,5% tłuszczu, łyżka oleju, 1/3 opakowania twarożku homogenizowanego (100 g), kiwi, mandarynki.
2. Jak przygotować dietetyczne naleśniki?
Jak przygotować dietetyczne naleśniki? Mąkę przesiać przez sitko, dokładnie zmiksować z mlekiem, tak żeby nie było grudek, dodać olej, wymieszać. Na teflonowej patelni usmażyć 2 małe, cienkie naleśniki. Posmarować twarożkiem, zwinąć, udekorować owocami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 227,48 kcal |
Białka | 11,96 g |
Tłuszcz | 4,34 g |
Cholesterol | 1,7 mg |
Węglowodany | 43,48 g |
Błonnik | 2,09 g |
Witamina C | 21,14 mg |
Witamina A | 9,9 µg |
Przeczytaj także
Dietetyczne naleśniki zaliczane są do rodzaju dań bogatoresztkowych, mających pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Świeże owoce w odróżnieniu od przetworzonych dżemów dostarczają wielu witamin i składników mineralnych stymulujących odpowiednią przemianę materii, i podnoszących odporność, a kwasy owocowe w nich zawarte poprawiają witalność i nawilżenie skóry.