Napój, który wydłuża życie. Tyle warto pić, by uchronić się przed rakiem, zawałem, udarem

1 października przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji warto sobie przypomnieć, dlaczego kawa o poranku nie jest taka zła. Co ciekawe, według najnowszych badań nie tylko ta czarna, świeżo mielona ma zbawienny wpływ na zdrowie, ale i inne rodzaje. Regularne sięganie po kawę zmniejsza ryzyko raka, zawału, udaru, cukrzycy a nawet depresji. Kawa dosłownie wydłuża życie - u pijących dwie lub trzy filiżanki dziennie zagrożenie zgonem z jakiejkolwiek przyczyny było znacząco mniejsze.

Trzy lub cztery filiżanki kawy dziennie mogą wpływać pozytywnie na zdrowieTrzy lub cztery filiżanki kawy dziennie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Rozpuszczalna i bezkofeinowa też są zdrowe

- Kawa jest zdrowa, choć w Polsce wciąż pokutuje przekonanie, że należy do używek i może nawet szkodzić. Ja się z tym nie zgadzam, gdyż kawa ma wiele cennych właściwości, w tym działanie antyoksydacyjne. Kawa poprawia sprawność mentalną oraz może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.

Potwierdza to najnowsze badanie, które ukazało się na łamach "European Journal of Preventive Cardiology". Australijscy naukowcy wykorzystali dane z brytyjskiej bazy danych Biobank, rekrutując do projektu dorosłych w wieku 40-69 lat. Chcieli sprawdzić powiązania między różnymi rodzajami kawy a ryzykiem śmiertelności z jakiegokolwiek powodu oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, tj. choroba wieńcowa, zastoinowa niewydolność serca i udarem niedokrwiennym.

449 563 osób poproszono o wypełnienie ankiety dotyczącej tego, jaką kawę i jak często piją. Mediana obserwacji wyniosła 12,5 roku.

Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują

Trzy lub cztery filiżanki kawy dziennie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie
Trzy lub cztery filiżanki kawy dziennie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie © Pixabay

Wyniki przedstawiały się następująco:

  • kawa rozpuszczalna – 44,1 proc. ankietowanych,
  • kawa mielona – 18,4 proc.,
  • kawa bezkofeinowa – 15,2 proc.

22,4 proc. osób zadeklarowało, że nie pija kawy.

Naukowcy, analizując ankiety, wzięli pod uwagę czynniki takie jak otyłość czy cukrzyca, palenie tytoniu oraz spożycie kawy i herbaty.

Na przestrzeni kilkunastu lat odnotowali śmierć łącznie 27 809, co odpowiada 6,2 proc. uczestników. Ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było mniejsze u kawoszy pijących dwie lub trzy filiżanki dziennie.

Ryzyko zgonu spada nawet o 27 proc.

- W tym dużym badaniu obserwacyjnym kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wiązały się z równoważnym zmniejszeniem częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z dowolnej przyczyny – powiedział autor badania, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne.

Zdaniem badaczy ryzyko zgonu spada:

  • w przypadku kawy rozpuszczalnej – o 11 proc.
  • w przypadku kawy bezkofeinowej – o 14 proc.
  • w przypadku kawy mielonej – o 27 proc.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych zgodnie z badaniami obniża się natomiast o 20 proc. w przypadku kawy mielonej oraz o sześć proc. i dziewięć proc. dla amatorów kawy bezkofeinowej oraz instant. Ryzyko arytmii natomiast jest mniejsze tylko w przypadku kawy rozpuszczalnej oraz mielonej – spada odpowiednio o 12 proc. i 17 proc., przy czym najbardziej spektakularne efekty dotyczą spożycia od czterech do pięciu filiżanek kawy mielonej.

Co ciekawe, nie ma powodów, by nie ufać wynikom badania. W ubiegłym roku naukowcy z Uniwersytetu Chung-Ang zbadali koreańską populację, sprawdzając, jak wpływa kawa na długość życia i serce. Jak podaje "Korean Herald", wnioski płynące z badań wskazują na to, że "zagrożenie śmiercią ze wszystkich przyczyn spada o 21 procent w przypadku uczestników, którzy pili więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie", z kolei ryzyko zgonu z powodu chorób serca zmniejsza się o 42 proc. już w przypadku jednej filiżanki dziennie.

Dlaczego warto pić kawę?

Prof. Kistler podkreśla, że niewielkie do umiarkowanego spożycie któregokolwiek z trzech rodzajów kawy powinno być uznane za element zdrowego stylu życia.

"Jedna filiżanka z rana dla przyjemności i zdrowia oraz miła świadomość, że w ciągu dnia wciąż jeszcze można bezpiecznie i zdrowo wypić dwie dodatkowe kawy" – informuje za pośrednictwem mediów społecznościowych kardiolog, dr Michał Chudzik, który przytoczył rezultaty pracy Australijczyków.

W czym tkwi potencjał kawy? Zdaniem prof. Kistlera kawa to zdecydowanie coś więcej niż tylko kofeina.

- Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych substancji – mówi prof. Kistler – Jest prawdopodobne, że substancje inne niż kofeina były odpowiedzialne za pozytywne związki obserwowane pomiędzy piciem kawy, chorobami układu krążenia i przeżyciem. Nasze odkrycia wskazują, że nie należy zniechęcać do picia niewielkich ilości kawy wszelkiego rodzaju, ale można się nim cieszyć jako zachowaniem zdrowym dla serca.

"Nie można jeszcze zapomnieć o aspekcie społecznym picia kawy dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych i długiego życia. Kawa to również okazja do spotkań, rozmów, itd. - jednego z filarów długiego życia" – dodaje w kolejnym poście w mediach społecznościowych dr Chudzik.

Badania na przestrzeni lat potwierdzają, że kawa może mieć pozytywny wpływ także na inne aspekty naszego zdrowia: wpływa na metabolizm, może ograniczać ryzyko rozwoju cukrzycy, depresji, a nawet chroni przed nowotworami, w tym wątroby, jelita grubego, piersi czy prostaty.

- Oczywiście stwierdzenie, że dzięki prozdrowotnym właściwościom kawy nie zagraża nam zawał serca, nadciśnienie czy choroba Alzheimera, jest bardzo dużym uproszczeniem. Na te schorzenia ma wpływ wiele czynników, w tym nasze geny czy styl życia. Natomiast picie kawy jest jednym z elementów należących do zdrowego stylu życia, który możemy włączyć – podsumowuje dr Napiórkowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka