Trwa ładowanie...

Sangria - charakterystyka, kalorie, przepisy

 Paula Komendarczuk
04.11.2021 15:36
Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy.
Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. (adobestock)

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, składający się z czerwonego wina, odrobiny mocniejszego alkoholu, wody gazowanej oraz pokrojonych owoców. Sangria ma głęboki czerwony kolor, słodki i orzeźwiający smak. Serwowana jest na zimno z dodatkiem kostek lodu, często w dużych, przynajmniej litrowych dzbankach.

spis treści

1. Co to jest sangria?

Sangria to hiszpański poncz, powstający na skutek połączenia czerwonego wina, mocniejszego alkoholu oraz różnych owoców pokrojonych w plastry lub w kostkę.

Zwykle w alkoholu zanurza się pomarańcze, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, ananas, cytryny, limonki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona lub truskawki. Dobór owoców zależy od regionu, pory roku i indywidualnych preferencji.

Nazwa sangria wywodzi się z języka hiszpańskiego (oznacza krwawienie), co ma odzwierciedlać głęboki czerwony kolor napoju. Obecnie poncz jest na tyle popularny, że coraz częściej spotyka się wersje z białego wina lub bezalkoholowe.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Historia sangrii sięga do wschodniego wybrzeża hiszpańskiego, a następnie Półwyspu Iberyjskiego. W przeszłości napój ten składał się jedynie z wody i wina. Dopiero po pewnym czasie zaczęto eksperymentować z dodatkiem cukru, owoców i cynamonu.

Obecnie sangria cieszy się ogromną popularnością w Peru, Urugwaju i wielu krajach Ameryki Południowej. W zależności od restauracji różni się zawartością owoców, ale jest słodka i bardzo orzeźwiająca.

Przygotowanie sangrii nie wymaga specjalnych umiejętności. Kluczem jest wybranie wytrawnego lub półwytrawnego wina, by napój po dodaniu owoców nie był mdły. Warto wypróbować ponchu z większą ilością cytrusów, który w połączeniu ze świężą miętą staje się idealnym napojem na upalne dni.

Sangria najczęściej podawana jest w dużych dzbankach, z tego względu bardzo często pojawia się na spotkaniach w większym gronie. Wówczas każdy gość samodzielnie nalewa sobie alkoholu i dodaje do szklanki kilka kostek lodu.

Sangria w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 96 kcal,
  • węglowodany - 8,27 g,
  • białko - 0,04 g,
  • tłuszcze - 0,04 g.

2. Sangria na czerwonym winie

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 80 ml rumu lub koniaku,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • jabłko,
  • 2 cytryny,
  • 3 pomarańcze,
  • nektarynka,
  • zimna woda gazowana,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy, z dwóch pomarańczy i jednej cytryny wyciskamy sok do dużego dzbanka. Resztę cytrusów kroimy na cienkie plastry, jabłko i nektarynkę w drobne kawałki.

Owoce i cynamon wkładamy do dzbanka, podobnie jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. Wlewamy czerwone wino i naczynie odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.

Tuż przed podaniem dolewamy mocnego alkoholu i wody gazowanej do pełna. Do szklanek najlepiej włożyć dodatkowe kostki lodu.

3. Sangria na białym winie

Składniki:

  • 1 butelka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 4 łyżki rumu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 jabłka,
  • 2 kiwi,
  • mięta,
  • cynamon,
  • zimna woda gazowana,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę. Przekładamy je do dzbanka, dodajemy cynamon, cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie oraz całą butelkę wina.

Naczynie wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, następnie dolewamy rumu i wody gazowanej do pełna, dodajemy też świeżą miętę. Podajemy z dodatkiem kostek lodu.

4. Sangria bezalkoholowa

Składniki:

  • 2 szklanki wrzątku,
  • 2 torebki czarnej herbaty,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 szklanki soku z granatu,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza.

Sposób przygotowania:

Do dzbanka odpornego na temperaturę wlewamy wrzątek, dodajemy cukier, cynamon i torebki herbaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie dokładnie myjemy owoce i kroimy je w plasterki. Do naczynia wlewamy sok z granatu, dodajemy owoce i całość trzymamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze