Sangria - charakterystyka, kalorie, przepisy
Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, składający się z czerwonego wina, odrobiny mocniejszego alkoholu, wody gazowanej oraz pokrojonych owoców. Sangria ma głęboki czerwony kolor, słodki i orzeźwiający smak. Serwowana jest na zimno z dodatkiem kostek lodu, często w dużych, przynajmniej litrowych dzbankach.
1. Co to jest sangria?
Sangria to hiszpański poncz, powstający na skutek połączenia czerwonego wina, mocniejszego alkoholu oraz różnych owoców pokrojonych w plastry lub w kostkę.
Zwykle w alkoholu zanurza się pomarańcze, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, ananas, cytryny, limonki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona lub truskawki. Dobór owoców zależy od regionu, pory roku i indywidualnych preferencji.
Nazwa sangria wywodzi się z języka hiszpańskiego (oznacza krwawienie), co ma odzwierciedlać głęboki czerwony kolor napoju. Obecnie poncz jest na tyle popularny, że coraz częściej spotyka się wersje z białego wina lub bezalkoholowe.
Historia sangrii sięga do wschodniego wybrzeża hiszpańskiego, a następnie Półwyspu Iberyjskiego. W przeszłości napój ten składał się jedynie z wody i wina. Dopiero po pewnym czasie zaczęto eksperymentować z dodatkiem cukru, owoców i cynamonu.
Obecnie sangria cieszy się ogromną popularnością w Peru, Urugwaju i wielu krajach Ameryki Południowej. W zależności od restauracji różni się zawartością owoców, ale jest słodka i bardzo orzeźwiająca.
Przygotowanie sangrii nie wymaga specjalnych umiejętności. Kluczem jest wybranie wytrawnego lub półwytrawnego wina, by napój po dodaniu owoców nie był mdły. Warto wypróbować ponchu z większą ilością cytrusów, który w połączeniu ze świężą miętą staje się idealnym napojem na upalne dni.
Sangria najczęściej podawana jest w dużych dzbankach, z tego względu bardzo często pojawia się na spotkaniach w większym gronie. Wówczas każdy gość samodzielnie nalewa sobie alkoholu i dodaje do szklanki kilka kostek lodu.
Sangria w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 96 kcal,
- węglowodany - 8,27 g,
- białko - 0,04 g,
- tłuszcze - 0,04 g.
2. Sangria na czerwonym winie
Składniki:
- 750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- 80 ml rumu lub koniaku,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- jabłko,
- 2 cytryny,
- 3 pomarańcze,
- nektarynka,
- zimna woda gazowana,
- laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, z dwóch pomarańczy i jednej cytryny wyciskamy sok do dużego dzbanka. Resztę cytrusów kroimy na cienkie plastry, jabłko i nektarynkę w drobne kawałki.
Owoce i cynamon wkładamy do dzbanka, podobnie jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. Wlewamy czerwone wino i naczynie odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.
Tuż przed podaniem dolewamy mocnego alkoholu i wody gazowanej do pełna. Do szklanek najlepiej włożyć dodatkowe kostki lodu.
3. Sangria na białym winie
Składniki:
- 1 butelka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- 4 łyżki rumu,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 3 pomarańcze,
- 2 jabłka,
- 2 kiwi,
- mięta,
- cynamon,
- zimna woda gazowana,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę. Przekładamy je do dzbanka, dodajemy cynamon, cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie oraz całą butelkę wina.
Naczynie wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, następnie dolewamy rumu i wody gazowanej do pełna, dodajemy też świeżą miętę. Podajemy z dodatkiem kostek lodu.
4. Sangria bezalkoholowa
Składniki:
- 2 szklanki wrzątku,
- 2 torebki czarnej herbaty,
- 2 laski cynamonu,
- 3 szklanki soku z granatu,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jabłko,
- 1 pomarańcza.
Sposób przygotowania:
Do dzbanka odpornego na temperaturę wlewamy wrzątek, dodajemy cukier, cynamon i torebki herbaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie dokładnie myjemy owoce i kroimy je w plasterki. Do naczynia wlewamy sok z granatu, dodajemy owoce i całość trzymamy w lodówce przez minimum 3 godziny.