- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Napoje odtruwające wątrobę, które należy pić wieczorem
Wątroba to największy organ ludzkiego ciała. U dorosłego człowieka waży ponad 1,5 kg, przy czym mózg około 1,3 kg, a serce – 0,5 kg. Dlaczego więc nie dbamy o nią tak starannie jak o inne narządy?
Przecież wątroba to nieustannie pracująca fabryka. To "kombinat metaboliczny”, który steruje pracą niemal całego organizmu. Gdyby dokładnie wyliczyć wszystkie pełnione przez wątrobę funkcje, wyszłoby ich około 500.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Na niestrawność i zatrutą wątrobę. Naturalne, darmowe lekarstwo
Oczyszczaj!
Niestety większość z nas nie dba o wątrobę. Jako dowód można podać stale rosnącą liczbę chorych na WZW czy coraz liczniejsze problemy z cholesterolem i nadwagą. Tak, z tymi wszystkimi schorzeniami łączy się zaniedbanie wątroby.
Pomóc może regularne oczyszczanie. Wątroba reguluje bowiem poziom tłuszczów we krwi, oczyszcza ją, zmienia glukozę w cukier zapasowy – glikogen. Jednak przede wszystkim jest wielką oczyszczalnią organizmu z toksyn. Niewydolność i obciążenie wątroby prowadzi do nadprodukcji amoniaku i grozi poważnym zatruciem. Jak zatem odtruć wątrobę?
Oprócz racjonalnej diety, pij specjalnie przyrządzane napoje. Spożywane wieczorem, tuż przed snem, wspomogą jej pracę, złagodzą dolegliwości trawienne. Oto 5 mikstur, które wspomogą detoks.
Redakcja poleca: Idealna na letnie upały. Chroni wątrobę przed groźną chorobą
Napar z rumianku
Naturalnie koi i wspomaga pracę wątroby. Zawarty w rumianku spiroeter ma działanie hamujące wydzielanie histaminy, serotoniny i bradykininy – czyli substancji, które wywołują stany zapalne. Natomiast flawonoidy i pochodne kumaryny rozkurczają drogi żółciowe. Napar działa więc korzystnie na wątrobę. Ułatwia także trawienie.
Składniki:
- 1 łyżka stołowa suszonych kwiatów rumianku (1 torebka),
- 1 szklanka wody (250 ml).
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i dodajemy kwiaty rumianku. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie przecedzamy i pijemy. Takie oczyszczanie należy powtarzać przez ok. 10-14 dni.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Chwast, który warto mieć w ogródku. Pogromca wirusów i bakterii
Odwar z kocanki
Kocanka jest jednym z najczęściej polecanych ziół dla osób z problemami z wątrobą. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Picie naparów lub odwarów z zastosowaniem tego zioła wspomaga oczyszczanie wątroby - to przede wszystkim zasługa flawonoidów. W usuwaniu toksyn pomagają rówież właściwości moczopędne rośliny.
Składniki:
- 1 łyżka suszonej kocanki,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Łyżkę suszonej kocanki zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Odstaw na do ostygnięcia i odcedź. Pij wieczorem 2-3 razy w tygodniu przez 3 tygodnie.
Letnia woda z sokiem z cytryny
Cytryna to bomba prozdrowotna zawierająca duże dawki witaminy C. Z jej pomocą oczyścimy wątrobę z nadmiaru tłuszczów, a także cały organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Owoc wspomaga pracę układu trawiennego, działa także moczopędnie. Wodę z sokiem z cytryny warto pić nie tylko rano, ale także wieczorem.
Składniki:
- 1 cytryna,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Do szklanki wyciśnij sok z cytryny. Wodę podgrzej w garnku, ale jej nie gotuj. Gdy będzie wystarczająco ciepła – wlej sok i wymieszaj. Wypij. Powtarzaj czynność przez 3 tygodnie. Dla wzmocnienia efektu, możesz do wody dodać łyżeczkę miodu.
Redakcja poleca: Obojętni, przemęczeni, znieczuleni. Prawda o polskich lekarzach
Napar z cytryny i imbiru
Imbir stosowany jest głównie w stanach przeziębieniowych. Korzeń zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność, ale nie tylko. Już niewielka dawka imbiru w połączeniu z sokiem z cytryny może wspomóc pracę wątroby. A to dzięki właściwościom termogennym - zwiększa zużycie kalorii i eliminuje substancje toksyczne, które są wynikiem przemiany materii.
Składniki:
- 1 plasterek imbiru,
- pół cytryny,
- 1 szklanka wody,
- łyżeczka miodu – opcjonalnie.
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z plasterkiem imbiru. Po ugotowaniu do wody dodaj sok z cytryny i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Wypij. Tak przyrządzony napój możesz pić 2-3 razy w tygodniu przez ok. miesiąc.
Napar z płatków owsianych
Płatki owsiane to bogactwo błonnika. Będą doskonałe dla osób, które chcą schudnąć lub poprawić pracę jelit. Zapewniają dobre samopoczucie i uczucie lekkości po posiłku. Już niewielka ilość płatków owsianych zjedzona na kolację poprawia procesy trawienne, regulując pracę wątroby i wspomagając jej odtruwanie.
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych (ok. 30 g),
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej wodą tak, by poziom wody był o ok. 2 cm wyższy niż poziom płatków. Pozostaw na cały dzień. Po tym czasie płatki odcedź i zalej szklanką letniej wody. Zmiksuj. Do smaku możesz dodać miód lub pokrojone w drobne kawałki daktyle. Jeśli dodasz lód, powstanie orzeźwiający drink idealny na letnie wieczory. Tak przyrządzony napój pij 3-4 razy w tygodniu przez 3 tygodnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.