Cenne nasiona pomidorów. Sprawdź, co im zawdzięczamy!
Pomidory to nie tylko smaczne, ale i zdrowe owoce. Co ciekawe, największe pokłady witamin i minerałów znajdują się w ich nasionach. Sprawdź jak wpływają na kondycję skóry i odporność. Ich właściwości mogą zaskoczyć nawet największych fanów tych czerwonych owoców.
1. Nasiona pomidorów – bogactwo witamin
Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. Europejczycy zawdzięczają go Krzysztofowi Kolumbowi. Według Amerykanów, pomidor jest warzywem, ale klasyfikacja naukowa pokazuje, że jest to owoc. Jego właściwości są doceniane od pokoleń. Oto jak nasiona pomidorów wpływają na nasz organizm:
Pomagają obniżyć ciśnienie krwi Nasiona pomidorów są bogate w potas. Jaka jest jego rola w organizmie? Rozluźnia ściany naczyń krwionośnych, utrzymując w ten sposób prawidłowe ciśnienie krwi. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
Wzmacniają układ odpornościowy Ze względu na dużą ilość witaminy C, pomidory działają korzystnie na odporność. Ich regularne spożywanie pozwoli uniknąć przeziębienia i zmniejszy ryzyko zachorowania na grypę. Sproszkowane nasiona pomidorów warto dodawać do zup i sałatek.
Poprawiają wzrok W pestkach pomidorów znajdują się pokłady cennego antyoksydantu - likopenu, który zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Na ogólną kondycję oczu wpływa również witamina C, a tej - jak już wspomnieliśmy - w pomidorach jest bardzo dużo. Likopen zmniejsza również ryzyko zawału serca oraz przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów.
Dobry na układ trawienny Nasiona pomidorów mają dużą zawartość błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego. W pomidorach jest go prawie 1,5 g na 100 g. Zawarte w pomidorach pektyny skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
Mają właściwości upiększające Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na ich poziom dotlenienia. Zawarte w pomidorach witaminy z grupy A i E skutecznie nawilżą skórę i zadziałają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki na bazie wyciągu z pomidorów łagodzą zmiany trądzikowe.
Zobacz też: Od której strony najlepiej obierać ogórka?
2. Wartości przetworów z pomidorów
Powszechnym przekonaniem jest, ze surowe warzywa są zdrowsze niż przetworzone. Eksperci od odżywiania przekonują jednak, że pomidory w puszkach, przeciery, pomidory suszone i passaty są równie wartościowe co surowe, pod warunkiem, że do produktu nie zostały dodane inne składniki (sól, cukier, kwas cytrynowy).
Poddane procesowi pasteryzacji zachowują większość cennych witamin. Jest to zatem owoc, którego dobroczynnymi właściwościami możemy cieszyć się niezaleznie od pory roku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: 6 produktów, których nigdy nie zjadłby żaden toksykolog