Naszpikowane rtęcią, zanieczyszczone. Tych ryb unikaj za wszelką cenę
Ryby powinny się znaleźć w jadłospisie każdego z nas. Są niezwykle zdrowe i wartościowe, ale ogromne znaczenie ma gatunek, który wybieramy. Okazuje się, że w trosce o zdrowie z niektórych lepiej zrezygnować.
1. Których ryb unikać?
Tygodniowo powinniśmy spożywać 2-3 porcje ryb. Niektóre gatunki mogą jednak mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie ze względu na występujące w nich szkodliwe związki, metale ciężkie i dioksyny.
Większość dostępnych na rynku ryb spełnia wymagane normy, które są stosunkowo surowe. W niektórych mimo wszystko może znajdować się niepokojąco wysoki poziom toksycznych substancji. O jakich rodzajach mowa?
Na nasze talerze nie powinna trafiać panga. Choć ze względu na niską cenę jest niebywale popularna, w porównaniu do innych ryb brakuje w niej składników odżywczych. Jest uboga w białko, kwasy omega-3 i witaminę D oraz B12. Dodatkowo istnieje ryzyko, że znajduje się w niej rtęć i ołów.
Kolejnym odradzanym gatunkiem jest tuńczyk, co dla niektórych okaże się zaskoczeniem. W jego mięsie może występować wysokie stężenie metylortęci. Z tego samego powodu należy ograniczyć spożywanie makreli.
2. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Nie tylko wybór gatunku jest ważny, ale także miejsce, w którym ryba została złowiona. Najlepszym wyborem będą te hodowane w odpowiednich warunkach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego, mimo że są popularne, mogą zawierać wysokie stężenie związków PCB, co niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Oczywiście ważny jest sposób przygotowania ryby. Zaleca się usuwanie tłustego mięsa oraz ciemnych obszarów po bokach ryby. Unikaj też gotowania ryby ze skórą i smażenia, które może zwiększyć obecność szkodliwych substancji w mięsie.
Warto stawiać na świeże ryby. Znajdziemy w nich więcej składników odżywczych i mniej soli. Lepiej unikać również ryb wędzonych oraz tych sprzedawanych w puszkach. Są one bogate w sól, której nadmierne spożycie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Różnorodność w diecie jest ważna, więc nie należy ograniczać się do jednego gatunku. Warto znaleźć ulubione ryby i eksperymentować w kuchni z ich przygotowaniem.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl