Naturalne paliwo. Jedna porcja dziennie odmłodzi mózg nawet o 10 lat
Zielone warzywa są niezwykle ważne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla naszego mózgu. Działają jak naturalne paliwo, które pomaga utrzymać młodość i sprawność umysłową. Co więcej, regularne spożywanie zielonych warzyw, może przeciwdziałać spadkowi funkcji poznawczych, a co za tym idzie, zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji. Które są najbardziej wartościowe dla naszego mózgu?
W tym artykule:
Zielone warzywa to dobrodziejstwo dla naszego mózgu
Nie jest żadną tajemnicą, że zdrowa dieta powinna być bogata w warzywa. Dzięki nim możemy zapobiegać wielu chorobom, a także utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji. W tym kontekście szczególnie wartościowe są zielone warzywa liściaste, które mają zdolność do zmniejszania ryzyka wystąpienia demencji.
Dr Deborah Lee zaleca, aby nasza codzienna dieta była bogata w szpinak i jarmuż. Te warzywa są niezwykle cenne ze względu na swoje bogactwo w witaminy i przeciwutleniacze. Dietetyczka podkreśla, że spożywanie nawet jednej porcji zielonych warzyw dziennie może spowolnić proces starzenia się mózgu i utrzymać jego młodość nawet o 10 lat dłużej.
Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology". Autorzy również zwracają uwagę na korzystny wpływ zielonych warzyw liściastych na zdrowie mózgu. Przez około 5 lat badali prawie tysiąc osób w wieku od 58 do 99 lat. Okazało się, że uczestnicy, którzy spożywali najwięcej zielonych warzyw liściastych, mieli znacznie niższy wskaźnik pogorszenia funkcji poznawczych.
Prawdziwa bomba witamin i przeciwutleniaczy
Wśród najcenniejszych dla mózgu zielonych warzyw, oprócz szpinaku i jarmużu, warto wymienić kapustę i sałatę. Ich korzystne działanie wynika przede wszystkim z obecności przeciwutleniaczy.
Dr Lee podkreśla, że zielone warzywa liściaste są bogate w kwas foliowy, beta-karoten, filochinon i karotenoidy, takie jak luteina. Ta ostatnia jest silnym antyoksydantem, który może pomóc w zmniejszeniu zapalenia nerwów.
Specjalistka dodaje, że badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Bordeaux potwierdziły, że osoby z wyższym poziomem luteiny w osoczu miały mniejsze ryzyko rozwoju demencji.
Znaczący wpływ na sprawność umysłową ma również filochinon.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.