Naturalny botoks. Opóźnia procesy starzenia, wspomaga produkcję kolagenu, a kosztuje grosze
Wraz z wiekiem jesteśmy bardziej podatni na rozwój chorób i często pogarsza się też nasze samopoczucie. Istnieją jednak pewne sposoby, by zachować energię i poczuć się nieco młodziej. Najlepiej zacząć od diety.
1. Oszukaj czas
Aktywność fizyczna, picie dużej ilości wody i pożywna, zbilansowana dieta to kluczowe czynniki, które wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. W ten sposób możemy zapobiec wielu chorobom i przy okazji poczuć się młodziej.
Badania dowodzą, że odżywianie odgrywa ogromną rolę dla zdrowia serca i mózgu. Pewne produkty spożywcze ograniczają ryzyko niektórych chorób związanych z wiekiem. Co włączyć do diety, by spowolnić proces starzenia?
1.1. Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż oferują całą masę witamin i minerałów. Zawarta w nich witamina K obniża ryzyko chorób związanych z wiekiem, a witamina C spowalnia osłabienie funkcji poznawczych.
Te składniki odżywcze mogą poprawiać zdrowie skóry, pomagają w produkcji kolagenu i chronią przed uszkodzeniami skóry spowodowanymi promieniowaniem UV.
1.2. Owoce jagodowe
Ważne jest, by w diecie znalazły się produkty bogate w przeciwutleniacze, a tych pełno w owocach jagodowych. Takie pokarmy mogą bezpośrednio pomóc w walce z wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia komórek i zwiększają ryzyko chorób przewlekłych.
Owoce wspierają też funkcje poznawcze i chronią przed ich pogorszeniem się wraz z wiekiem. Ponadto dbają o zdrowie skóry i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu.
1.3. Pomidory
W diecie nie powinno zabraknąć również pomidorów. Są bogate w likopen, który ma właściwości przeciwutleniające i chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
Raport opublikowany w ''International Journal of Molecular Sciences'' potwierdza, że dieta bogata w likopen może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i poprawić zdrowie naczyń krwionośnych.
1.4. Tłuste ryby
W tłustych rybach obficie występują zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3. Są niezastąpione w utrzymaniu zdrowia serca oraz mózgu, a do tego zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak EPA i DHA, a te niezbędne tłuszcze wspierają zdrowie skóry, utrzymując błony komórkowe i zmniejszając stany zapalne.
1.5. Awokado
Awokado jest bogate w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni również skórę przed uszkodzeniami UV i pomaga zachować młodzieńczy wygląd. Ponadto awokado zawiera też kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią serce i mózg.
1.6. Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki zawierają związek zwany beta-karotenem, który zapewnia mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ponadto znajdziemy w nich też witaminę C i E, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Beta-karoten jest prekursorem witaminy A i powiązano go ze zdrowiem skóry i redukcją zmarszczek. Poza tym badania wykazały również, że beta-karoten może być pomocny w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl