Trwa ładowanie...

Naukowcy odkryli, co zrobić, aby sól była mniej szkodliwa. Zaskakujące badania

Naukowcy z The George Institute for Global Health we współpracy z ekspertami z UNSW w Sydney, wskazali zamiennik soli, który pomoże przyczynić się do zmniejszenia częstości udarów, zawałów serca i przedwczesnych zgonów. Wyniki badań ukazały się na łamach "The New England Journal of Medicin", uznanego czasopisma medycznego.

Zobacz film: "Dlaczego coraz młodsze osoby wymagają hospitalizacji z powodu COVID-19? Dr Fiałek odpowiada"

spis treści

1. Jak sprawić, by sól była mniej szkodliwa? Nowe odkrycie

Na Kongresie Towarzystwa Kardiologicznego zorganizowanym w Paryżu naukowcy przeprowadzili wykład, w którym wytłumaczyli, że do nadciśnienia i podwyższonego ryzyka udaru mózgu oraz chorób serca prowadzi wysokie spożycie sodu, a niskie potasu.

Wpływ za zmniejszenie powyższych schorzeń może mieć zastosowanie substytutu soli, w którym część chlorku sodu jest zastąpiona chlorkiem potasu.

"Prawie każdy na świecie je więcej soli niż powinien. Przejście na substytut soli to coś, co każdy mógłby zrobić, gdyby takie zamienniki były powszechnie dostępne na półkach sklepów i supermarketów" – uważa prof. Bruce Neal z The George Institute for Global Health.

Naukowcy odkryli, co zrobić, aby sól była mniej szkodliwa. Zaskakujące odkrycie
Naukowcy odkryli, co zrobić, aby sól była mniej szkodliwa. Zaskakujące odkrycie (Getty )

2. Brak skutków ubocznych

Plusem jest również cena zamiennika - nie są to zbyt kosztowne produkty. Eksperci wymieniają jednak jeszcze ważniejszą korzyść, którą zaobserwowali podczas badań.

"Oprócz wykazania wyraźnych korzyści zdrowotnych nasze badanie rozwiewa również wszelkie wątpliwości dotyczące możliwych skutków ubocznych takiej zmiany. Dotąd jednak nie odnotowaliśmy żadnych szkód spowodowanych dodaniem potasu do soli. Choć stosowanie takich zamienników odradzane jest np. pacjentom z poważnymi chorobami nerek, to jednak takie osoby powinny także trzymać się z daleka od zwykłej soli kuchennej" – przekonuje prof. Neal.

W ciągu pięciu lat badacze przeanalizowali stan zdrowia 21 tys. dorosłych osób, które przeszły udar lub miały problem z nadciśnieniem. Obserwowano, jak na nich wpłynie spożywanie zamiennika soli lub zwykłej soli kuchennej (zawierającej 100 proc. chlorku potasu).

Okazało się, że dzięki substytutom soli udało się obniżyć ryzyko udaru mózgu o 14 proc., obniżyć całkowitą liczbę zdarzeń sercowo-naczyniowych o 13 proc., zmniejszyć liczbę przypadków przedwczesnych zgonów o 12 proc..

"Gdyby sól została zastąpiona substytutem soli na całym świecie, co roku zapobiegłoby się kilku milionom przedwczesnych zgonów. To po prostu najbardziej wartościowe badanie, w które kiedykolwiek byłem zaangażowany. Zamiana soli kuchennej na substytut to tanie rozwiązanie, dzięki któremu można uzyskać ogromne korzyści w skali globalnej" – podsumowuje prof. Neal.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.