Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Naukowiec z Gdańska sprawdzi zawartość pestycydów w skórce owoców

 Ewa Rycerz
07.09.2016 14:41
Naukowiec z Gdańska sprawdzi zawartość pestycydów w skórce owoców
Naukowiec z Gdańska sprawdzi zawartość pestycydów w skórce owoców (123RF)

Choć najczęściej ją obieramy, skórka jest najbogatszym źródłem witamin w owocach i warzywach. Ale niestety, jest także miejscem, przez które do miąższu przedostają się środki ochrony roślin. Naturalny ochraniacz przed toksynami pod lupę postanowił wziąć dr inż. Maciej Tankiewicz z Gdańskiego Instytutu Medycznego. Sprawdzi on, które skórki pestycydy przepuszczają, a które je zatrzymują.

Naturalną funkcją skórki w owocach i warzywach jest ochrona miąższu przed szkodnikami i toksynami znajdującymi się w powietrzu. Szerokie zastosowanie środków ochrony roślin stosowanych w celu zapobiegania chorobom może jednak sprawić, że jest ona barierą niewystarczającą.

Ale pestycydy dostają się do  miąższu roślin nie tylko przez skórkę. Wędrują także przez łodygę, korzenie czy liście. W takim przypadku oprócz witamin i minerałów, zjadamy także związki niekorzystne dla zdrowia.

1. Nowatorskie badania

Choć dróg wnikania pestycydów do wnętrza owoców jest wiele, Maciej Tankiewicz przyjrzy się temu, jak szkodliwe substancje dostają się tam poprzez skórkę.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

- Chciałbym dowiedzieć się, które z pestycydów na niej zostają, a które przenikają do środka. A jeśli wnikają, to jak bardzo? Do tej pory tego rodzaju badań nie wykonywano, bo dziś stężenie szkodliwych związków w partiach warzyw czy owoców oznacza się najczęściej w całym zblendowanym owocu – wyjaśnia dr inż. Maciej Tankiewicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Na czym będą polegały badania? Tankiewicz chce przyjrzeć się sześćdziesięciu wykorzystywanym w polskim rolnictwie pestycydom. W dużej mierze będą to substancje, które dopuściły do obrotu Komisja Europejska i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a których stężenia w niektórych partiach owoców przekraczały dopuszczalne normy.

Pod lupę Tankiewicz weźmie także dwadzieścia rodzajów owoców i jadalnych części warzyw. W tej grupie znajdą się m.in. jabłka, gruszki, pomidory, ziemniaki, marchew, burak ćwikłowy i cukrowy, brokuł, ogórek, brzoskwinia, papryka, biała rzodkiew, pieczarki, kiwi, pomarańcze, cytryny, banany, awokado, czereśnie i truskawki. To właśnie te warzywa i owoce najcześciej spożywamy w postaci surowej.

Naukowiec z Gdańska w swoich badaniach chce zastosować komory przepływowo-dyfuzyjne typu Franza. Są one wykorzystywane w farmacji do badania leków. Do testowania wpływu pestycydów komory będą użyte po raz pierwszy.

Eksperyment polegać będzie na wycięciu specjalnym nożykiem skórki o powietrzchni 4 cm kw.

- Następnie umieścimy ją w komorze i opryskamy pestycydem. Dzięki specyficznej budowie komory, aplikowana substancja nie będzie mogła dostać się do miąższu inną droga, niż przez skórkę opisuje planowany przebieg badania Tankiewicz.

- Będę badał miąższ przed aplikacją i po aplikacji pestycydu. Sprawdzę nie tylko to, czy pestycydy przechodzą przez skórkę do miąższu, ale też jaka może być maksymalna dawka oprysku, która nie przedostanie się do wnętrza owocu czy warzywa - dodaje.

Jaki jest cel badania? Naukowiec planuje stworzenie specjalnej listy rekomendacyjnej, którą mogłyby wykorzystywać firmy produkujące środki ochorny roślin.

Spis określałby stosowanie konkretnych środków dla danej rośliny, wskazywałby także na substancje, które stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Na liście można będzie także znaleźć informacje o bezpiecznych stężeniach poszczególnych środków ochrony roślin.

2. Zatrucie pestycydami

Dlaczego informacje o zawartości pestycydów w owocach i warzywach są tak ważne? Doświadcza ich wiele osób, choć zapewne niewiele z nich zdaje sobie z takiego zatrucia sprawę.

Jeśli ktróko po zjedzeniu owocu lub warzywa na skórze pojawi się wysypka, mdłości, ból głowy, żołądka, a nawet biegunka, nie musi to od razu oznaczać alergii pokarmowej. Takie dolegliwości mogą być także efektem zjedzenia owocu skażonego pestycydami.

Co więcej, nawet podawane w niewielkich dawkach pestycydy, ale zjadane w owocach systematycznie mogą się kumulować w organizmie. Niekorzystny efekt pojawia się często dopiero po kilku latach.

Naukowcy wskazują na przykład na glisofat, substancję zawartą w jednym z najbardziej popularnych środków chwastobójczych. Według najnowszych doniesień glisofat powoduje zaburzenia endokrynologiczne, jest też potencjalnie rakotwórczy, ale nadal się go stosuje.

Tankiewicz zaznacza jednak, że polskie warzywa i owoce nie są masowo skażone. Szacuje się, że w obrocie jest ok. 4-5 proc. takich warzyw i owoców.

Co więcej, obecnie coraz popularniejsze w stosowaniu są takie środki ochrony roślin, które szybko się rozkładają, a ich metabolity nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia człowieka.

W 2015 roku jedynie do upraw jabłoni dopuszczono aż 254 środki ochrony roślin. Jabłonie przechodzą też szereg "zabiegów pielęgnacyjnych". W sezonie wegetacyjnym stosuje się ich ponad 10. Każdy opiera się na podaniu roślinie mieszanki pestycydów.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze