Nic tak nie zwalcza nadciśnienia jak ten produkt. Kupisz w każdym sklepie
Czynnikiem sprzyjającym nadciśnieniu jest dieta bogata w żywność wysokoprzetworzoną, tłustą, o dużej zawartości cukrów prostych. Istnieje jednak też produkt o udokumentowanym odwrotnym działaniu. Dobra wiadomość: można go dostać w każdym sklepie.
1. Czy "superfoods" faktycznie leczą?
Powiązanie zdrowej diety z niższym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych wielokrotnie już potwierdzono badaniami. Lekarze spierają się jednak w kwestii "leczniczych” produktów spożywczych polecanych osobom, u których już zdiagnozowano problemy zdrowotne.
Zdaniem ekspertów, spopularyzowane ostatnimi laty pojęcie "superfoods" opisujące produkty, które rzekomo mają leczyć całą gamę schorzeń, stosowane jest dziś mocno na wyrost. Wielu dietetyków zachowuje więc dystans wobec rewolucyjnych doniesień o "magicznej" żywności i stwierdza, że żaden produkt spożywczy nie rozwiąże samodzielnie poważnych problemów zdrowotnych - choć nie ulega zmianie, że wpływu zdrowej diety na organizm nie da się przecenić.
Popularny brytyjski lekarz dr Tim Spector jest jednak zdania, że istnieje jeden produkt, którego właściwości działają nie tylko profilaktycznie w zakresie chorób sercowych i nowotworów, ale w istocie mogą wspomagać kojenie częstych stanów zapalnych w organizmie.
2. Oliwa z oliwek – jedyny prawdziwy "superfood"?
"Podczas gdy wielu z nas uczono obawiać się tłuszczu, badania pokazują, że stosowanie diety bogatej w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2" - napisał dr Spector w swoim wpisie na Instagramie.
Oliwa bogata jest przede wszystkim w zdrowe kwasy tłuszczowe, które działają wzmacniająco na naczynia krwionośne, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL. Tim Spector podkreśla jednak jeszcze jedną ważną właściwość oliwy.
"Wiele z tych działań (prozdrowotnych – przyp. red.) przypisuje się wysokiej liczbie polifenoli w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Polifenole nie tylko mają silne działanie przeciwzapalne, ale także sprzyjają wzrostowi korzystnych bakterii jelitowych, przyczyniając się do równowagi w układzie pokarmowym" - dodaje lekarz.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl