Nie daj się oszukać. Tak rozpoznasz polskie truskawki
Truskawki są dostępne w sprzedaży od końca maja lub pierwszych dni czerwca. Na lokalnych targach i warzywniakach można spotkać wiele odmian tych owoców, każda z nich ma nieco inny wygląd. Poniżej przedstawiamy proste sposoby na rozróżnienie polskich truskawek od zagranicznych. Nie daj się oszukać.
1. Skąd pochodzą importowane truskawki?
Wczesna odmiana truskawek pojawia się w sprzedaży już w połowie maja, choć ma wyjątkowo wysokie ceny. We wcześniejszych miesiącach dostępne są owoce, pochodzące ze szklarni lub tuneli. Te, rosnące w sposób naturalny, pojawiają się dopiero kilka tygodni później.
Truskawki sprowadzane z innych krajów można kupić niemalże przez cały rok, choć bardzo często oznaczane są jako polskie. Zwykle możemy trafić na owoce importowane z Turcji, Węgier, Holandii, Hiszpanii i Grecji.
2. Jak rozpoznać, że kupujemy polskie truskawki?
Pierwszym krokiem powinno być zapoznanie się z etykietą, ponieważ zgodnie z prawem sprzedawca musi poinformować o pochodzeniu produktu. Wzmianka o tym zwykle znajduje się na opakowaniu w postaci nazwy miasta lub kraju, można też natrafić na dane kontaktowe plantatorów.
Często zdarza się jednak, że w lokalnym warzywniaku lub na targu brakuje tej informacji, a sprzedawca nie może nam pomóc. Wówczas pozostaje dokładna obserwacja owoców.
Truskawki w Polsce są zrywane wcześnie rano i od razu trafiają do sprzedaży, w związku z tym ich szypułka jest intensywnie zielona i zdrowa. Owoce z innych krajów muszą przetrwać dość długą podróż w chłodni, a szypułka staje się sucha i oklapnięta.
Niepokojącym znakiem jest też jaśniejszy kolor od góry owocu, co może świadczyć o tym, że truskawka została zerwana przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
Dodatkowo polskie odmiany mają nieregularny kształt, różnią się wielkością i odcieniem czerwieni, ale wszystkie mają słodki aromat. Te z zagranicy zwykle są bardzo duże, mają regularne, podłużne kształty i praktycznie nie różnią się rozmiarem.
Co prawda, mają słabszy zapach i smak, ale zachęcają wyglądem, mocno się błyszczą i mają intensywny kolor. Naturalne są też ślady odgnieceń, ponieważ są przewożone w skrzynkach, zwykle trzy- lub czterokilogramowych.
Polskie truskawki są sprzedawane w znacznie mniejszych opakowaniach 1-2 kilogramowych, wykonanych z papieru, plastiku lub drewna. Ostatnią wskazówką jest cena, truskawki importowane są zwykle dużo tańsze niż krajowe.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl