Nie jedz takiej zupy. Zwiększa ryzyko raka przełyku o 90 proc.

Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie zbyt gorących posiłków może prowadzić do uszkodzeń przełyku, a w dłuższej perspektywie - zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Z takiej zupy lepiej zrezygnuj. Skutki mogą okazać się naprawdę opłakaneZ takiej zupy lepiej zrezygnuj. Skutki mogą okazać się naprawdę opłakane
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook

Uszkodzenia termiczne przełyku

Warto zatem przyjrzeć się bliżej temu problemowi i dowiedzieć się, dlaczego warto unikać spożywania gorących płynów i dań.

Spożywanie zup, napojów lub innych potraw o zbyt wysokiej temperaturze może prowadzić do poważnych uszkodzeń termicznych przełyku. Dr Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy podkreśla, że przełyk nie jest przystosowany do radzenia sobie z ekstremalnymi temperaturami, a spożywanie gorących posiłków może wywołać oparzenia i podrażnienia tej delikatnej części układu pokarmowego.

W momencie, gdy gorący płyn lub pokarm przepływa przez przełyk, może dojść do mikroskopijnych uszkodzeń błony śluzowej, które, choć niewielkie, w przypadku regularnego powtarzania się mogą prowadzić do chronicznego stanu zapalnego.

Gorąca herbata sprzyja rozwojowi raka u osób palących

Związek z rakiem przełyku

Chroniczne podrażnienie przełyku spowodowane spożywaniem gorących potraw może sprzyjać powstawaniu zmian przedrakowych. Choć bezpośrednie badania dotyczące wpływu gorącej zupy na rozwój raka przełyku są wciąż ograniczone, istnieją dowody na to, że gorące napoje, takie jak kawa czy herbata, mogą mieć podobne skutki.

Badania opublikowane w "Clinical Nutrition wykazały", że picie gorących napojów może niemal potroić ryzyko zachorowania na raka przełyku. Badanie to objęło ponad 500 tys. dorosłych, którzy regularnie spożywali gorące napoje.

Wyniki sugerują, że wysoka temperatura, a nie sam skład napojów, jest kluczowym czynnikiem ryzyka. Inne badanie, przeprowadzone w Japonii wykazało, że u osób spożywających codziennie co najmniej 700 ml płynów w temperaturze powyżej 60°C, ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego przełyku wzrosło aż o 90 proc.

Rak przełyku, zwłaszcza jego płaskonabłonkowa postać, jest szczególnie częsty w Azji, co może być związane z tamtejszymi nawykami żywieniowymi, w tym spożywaniem bardzo gorących napojów i potraw. W Europie i Ameryce Północnej bardziej powszechny jest gruczolakorak przełyku, którego związek z gorącymi napojami jest mniej jasny, ale nie można go wykluczyć.

Odczekaj kilka minut

Zważywszy na potencjalne ryzyko, eksperci zalecają unikanie spożywania posiłków i napojów w temperaturze powyżej 60°C. Choć gorąca zupa może wydawać się idealnym wyborem, warto poczekać aż ostygnie do bezpieczniejszej temperatury. Podobnie jest z gorącymi napojami.

Podrażnienia termiczne, które występują w wyniku spożywania gorących potraw i napojów, mogą nie dawać natychmiastowych objawów, ale ich kumulacyjny efekt może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Regularne narażanie przełyku na wysokie temperatury może zwiększać ryzyko zmian nowotworowych, co sprawia, że ostrożność w tej kwestii jest kluczowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka