Trwa ładowanie...

Nie jest zanieczyszczona rtęcią. Tania i łatwo dostępna, a i tak Polacy nie doceniają

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 20.12.2023 20:29
Dlaczego warto jeść mirunę?
Dlaczego warto jeść mirunę? (Getty Images)

Ta smaczna i niskokaloryczna ryba stanowi dobre źródło białka. Niestety, Polacy nie mogą się do niej przekonać. Ma w sobie wiele witamin i minerałów, a do tego cechuje się niskim stopniem zanieczyszczenia rtęcią. Dlaczego warto dodać do diety mirunę?

spis treści

1. Cenne źródło witamin. Ma wiele kluczowych minerałów

Ogromną zaletą miruny jest to, że nie sprawia problemów z obróbką i gotowaniem. Prócz bogactwa cennych kwasów tłuszczowych omega-3 ma w sobie białko, a do tego jest niskokaloryczna. Mięso miruny jest kruche i soczyste, a przy tym delikatne w smaku.

Zalicza się ją do rodziny morszczukowatych. W 100 gramach ryby znajduje się ponad 15 gram białka i zaledwie 88 kalorii.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Ta ryba jest niemal bombą witaminową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9, B12), witaminę C oraz witaminę E.

Miruna to także cenne źródło kluczowych minerałów, takich jak:

  • cynk,
  • chrom,
  • żelazo,
  • mangan,
  • potas,
  • fosfor.

Jest także bogata w chrom, fluor, jod, miedź i wapń oraz szereg aminokwasów. Znajdziemy w niej np. argininę, lizynę oraz tryptofan.

2. Obniża poziom trójglicerydów. Chroni przed astmą i RZS

Dzięki bogactwu mikro- i makroelementów miruna jest uznana za jedną z najzdrowszych ryb. Nie można więc nie wspomnieć o jej pozytywnym wpływie na profilaktykę chorób serca, takich jak miażdżyca, ponieważ jej spożywanie obniża poziom triglicerydów, a podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL.

Przez wzgląd na obecność w rybie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jej spożywanie zmniejsza ryzyko powstania groźnych zakrzepów i zaleca się ją w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Miruna należy do ryb chudych, więc stanowi świetny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy lub tych walczących z otyłością i nadwagą. Cechuje ją również niski stopień zanieczyszczenia rtęcią.

Jest bogata w witaminę B12, dlatego może być świetnym uzupełnieniem diety osób, które zmagają się z niedokrwistością złośliwą. Jako źródło cennych witamin z grupy B wspiera też funkcjonowanie układu nerwowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze