Trwa ładowanie...

Nie tylko do rosołu. To niepozorne zioło łagodzi objawy alergii

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 29.05.2022 21:41
Lubczyk jest bardzo wszechstronny, nadaje się także do robienia pesto
Lubczyk jest bardzo wszechstronny, nadaje się także do robienia pesto (Getty Images)

Lubczyk jest wciąż mało popularnym w Polsce ziołem, ale jego smak każdy z nas doskonale zna dzięki charakterystycznej przyprawie o nazwie maggi. Choć nie jest tak łatwo dostępny, jak koperek czy natka pietruszki, to właśnie wiosną można go często spotkać na targu. Warto szukać tego zioła, zwłaszcza jeśli dokucza nam alergia, łuszczyca, a nawet trądzik.

spis treści

1. Lubczyk – "ziele miłości"

Lubczyk może osiągać nawet 120 cm
Lubczyk może osiągać nawet 120 cm (Pixabay)

Lubczyk w Polsce najczęściej dodaje się do rosołu czy krupniku. Ta roślina pochodząca z selerowatych wywodzi się z Azji. Zarówno jego polska, jak i choćby angielska nazwa odnosi się do dawnych wierzeń, wskazujących na magiczną moc lubczyku. Miał on działać niczym afrodyzjak i wzmagać płodność.

Zobacz film: "Lubczyk – naturalny afrodyzjak"

Lubczyk może osiągać wysokość ponad 120 centymetrów, ale bez problemu można zasadzić go nawet w doniczce na parapecie. Warto, bo ma niezwykły smak, a to tylko jedna z wielu jego zalet.

W ziołolecznictwie stosuje się korzeń lubczyku, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także ma działanie diuretyczne. Sprawdzi się w łagodzeniu dolegliwości trawiennych oraz przy obrzękach i nadciśnieniu, a także w chorobach nerek. Wykazuje również działanie rozkurczowe, co znaczy, że może być pomocny w łagodzeniu dolegliwości bólowych, w tym menstruacyjnych.

Najnowsze badania wykazały także, że lubczyk może być przydatny dla alergików. Zawiera kwercetynę, naturalny inhibitor histaminy, dzięki czemu może łagodzić dolegliwości, w tym zmniejszać katar czy swędzenie oczu.

2. Jak wykorzystać właściwości lubczyku?

Oto czego jeszcze możemy oczekiwać od tej niepozornej byliny:

  • ma działanie wykrztuśne – świetnie sprawdzi się w infekcjach dróg oddechowych,
  • pomocny przy wrzodach żołądka – łagodzi dolegliwości i wpływa kojąco na śluzówkę układu pokarmowego,
  • wspiera leczenie łuszczycy i trądziku – liście można przykładać bezpośrednio do zmian skórnych,
  • przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów,
  • może ułatwiać oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • działa niczym naturalny antybiotyk – pomocny infekcjach spowodowanych bakteriami E.coli oraz w salmonellozie.

A jak wprowadzić lubczyk do diety? Można dodawać go do wszystkich potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych na bazie mięs. W ziołolecznictwie stosuje się także odwary i napary z korzenia oraz nalewki z lubczyku bazujące na korzeniu lub na korzeniu i liściach rośliny. Lubczyk można mrozić, a także suszyć.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze