Trwa ładowanie...

Nie tylko zastrzyk energii. Ten napój hamuje rozwój alzheimera

 Patrycja Pupiec
13.09.2023 10:24
Mała czarna hamuje rozwój alzheimera
Mała czarna hamuje rozwój alzheimera (Getty Images)

Kawa ma jeszcze więcej zalet, niż sądzono. Nowe badanie wykazało, że jej składniki, mogą opóźniać rozwój choroby Alzheimera. Autorzy analiz w swoim odkryciu upatrują ekscytujące możliwości leczenia schorzenia, które pod wieloma względami jest nadal zagadką.

spis treści

1. Naukowcy zbadali skład chemiczny kawy

Według Światowej Organizacji Zdrowia demencja jest obecnie siódmą najczęstszą przyczyną zgonów i jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności na świecie. Z kolei najczęstszą postacią demencji jest choroba Alzheimera, która może odpowiadać za 70 proc. przypadków.

Nadal nie jest jasne, jak dokładnie rozwija się schorzenie. Jedną z możliwości wydają się białka tau, które nadmiernie gromadzą się w mózgu osoby chorej.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazało, że kluczowe składniki kawy espresso, mogą chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Już wcześniej łączono umiarkowane spożycie kawy z obniżeniem ryzyka wielu schorzeń takich jak choroby wątroby.

W nowej analizie naukowcy przedstawili kolejne dowody na to, że ten popularny napój, dzięki zawartości naturalnych związków, ma wiele korzystnych właściwości.

Zespół badaczy z Uniwersytetu w Weronie we Włoszech, na podstawie wcześniejszych analiz, postanowił zbadać wpływ związków zawartych w kawie na białka tau powiązane z rozwojem demencji. Okazało się, że składniki espresso chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Eksperci w analizach wykorzystali technikę, która pozwala kontrolować i analizować substancje na poziomie atomu. W kolejnych krokach analizowali kluczowe składniki kawy, czyli kofeinę, teobrominę, genisteinę oraz trygonelinę.

2. Składniki espresso spowalniają rozwój alzheimera

Po 40-godzinnym okresie inkubacji naukowcy zauważyli, że wraz ze wzrostem stężenia składników espresso, białka tau stawały się krótsze i rzadziej tworzyły większe grupy.

Naukowcy podkreślają, że eksperymenty wykazały również, że skrócone włókna białek tau nie działały toksycznie, czyli nie powodowały dalszego gromadzenia się, które zauważalne jest u osób zmagających się z alzheimerem.

Dowiedli także, że kofeina oraz ekstrakt espresso można wykorzystać do zapobiegania powstawania nowych gromad białek, które mogą prowadzić do rozwoju najczęstszej postaci demencji.

Należy zauważyć, że odkryty mechanizm nie będzie działać w organizmie, ponieważ najpierw kawa trafia do układu pokarmowego i choć wiele ze związków może przekraczać barierę krew-mózg, to inne reakcje, które zachodzą w organizmie, mogą zaburzać te efekty.

Nadal nie ma leku, który mógłby odwrócić chorobę lub zapobiec jej rozwojowi, ale autorzy analiz podkreślają, że potrzeba jeszcze wielu badań, by opracować profilaktykę oraz metody leczenia alzheimera, lecz mają nadzieję, że wyniki ich pracy w tym pomogą.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze