Niedoceniany produkt za grosze. Ryzyko raka, udaru i cukrzycy spada diametralnie

Amerykańscy naukowcy docenili fasolę. Ich zdaniem włączenie strączków do diety znacząco poprawia jej jakość oraz zapobiega niedoborom kluczowych pierwiastków. Strączki mogą też chronić przed największymi zabójcami pośród chorób cywilizacyjnych: rakiem, udarem czy chorobami serca.

Potas i magnez to dwa pierwiastki kluczowe dla serca, układu mięśniowego i nerwowego, podobnie jak kwas foliowy i witaminy z grupy B, których w strączkach nie brakujePotas i magnez to dwa pierwiastki kluczowe dla serca, układu mięśniowego i nerwowego, podobnie jak kwas foliowy i witaminy z grupy B, których w strączkach nie brakuje
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Strączki w diecie. Badacze nie mają wątpliwości

Podczas konferencji Food & Nutrition Conference & Expo (FNCE) 2024 organizowanej przez Akademię Żywienia i Dietetyki w amerykańskim Minneapolis badacze przedstawili najnowsze wyniki swojej pracy. Ich zdaniem zarówno fasola, jak i inne nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, ciecierzyca czy soczewica, mogą korzystnie wpływać na jakość diety.

Bazując na danych z National Health and Nutrition Examination Survey z lat 2001-2018, naukowcy obliczyli, że dodanie jednej lub dwóch porcji strączków do codziennej diety znacznie podnosi poziom kilku składników odżywczych w organizmie. Jak wskazują badacze, chodzi o błonnik pokarmowy, żelazo i kwas foliowy, potas i magnez oraz cholina.

Dwie porcje fasoli w diecie dorosłego Amerykanina poprawiłyby jakość przeciętnego modelu żywienia o 19 proc., w przypadku jednej porcji to wzrost o 15 proc.

Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

- Badania te jasno pokazują, że jedzenie fasoli i roślin strączkowych jest dobre, ale jedzenie ich w większych ilościach jest jeszcze lepsze - mówi autor badania Yanni Papanikolaou z Nutritional Strategies Inc.

Strączki nieocenionym dodatkiem do diety
Strączki nieocenionym dodatkiem do diety © Pixabay

- Fasola i rośliny strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu oraz świetnym sposobem na uzupełnienie białka roślinnego, dostarczają również żelaza i cynku, podobnie jak inne produkty białkowe - dodaje badacz.

Skorzysta serce, mózg i jelita. Jedz codziennie

Poza tym, że białko stanowi nawet 25 proc. strączków, to są one bogate we wspomniane już składniki odżywcze. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom i wspomaga pracę jelit, ale jest istotny dla utrzymania właściwego stężenie cholesterolu we krwi, a nawet może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Potas i magnez to dwa pierwiastki kluczowe dla serca, układu mięśniowego i nerwowego, podobnie jak kwas foliowy i witaminy z grupy B, których w strączkach nie brakuje. Również żelazo jest ważne dla serca, bo niedobór pierwiastka może sprzyjać zaburzeniom pracy narządu, a nawet uszkodzeniu mięśnia sercowego.

Badacze zaobserwowali, że włączenie fasoli do jadłospisu może w przyszłości przełożyć się na:

  • mniejsze o 24 proc. ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • niższe o 31 proc. ryzyko choroby wieńcowej,
  • niższe o 20 proc. ryzyko udaru mózgu,
  • zmniejszone o 23 proc. ryzyko cukrzycy,
  • mniejsze o sześć proc. ryzyko raka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka