Niedoceniany skarb. "Czarne złoto" jedz nie tylko na odporność
Choć w Polsce czarnuszka jest wciąż niedoceniana, warto poznać jej niezwykłe właściwości i włączyć do codziennej diety. Niepozorne ziarenka kryją w sobie ogromny potencjał zdrowotny.
1. Superfood na odporność
Nasiona czarnuszki siewnej (czarny kminek) od wieków są cenione na całym świecie. Znaleziono je nawet w grobowcu faraona Tutanchamona, co świadczy o ich wyjątkowej wartości. Zyskały miano superfoods, a naukowcy odkrywają coraz więcej ich prozdrowotnych właściwości.
Bogactwo cennych składników sprawia, że czarnuszka jest prawdziwym "czarnym złotem", które nadaje potrawom charakterystycznego smaku. Według portalu dietetycy.org.pl nasiona te są źródłem antyoksydantów i polifenoli, takich jak kwas chlorogenowy, kwas ferulowy, rutyna, kwercetyna i apigenina.
Zawierają także witaminy A, E, C, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.
Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym czarnuszka wspiera układ odpornościowy, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Obecny w niej tymochinon działa przeciwzapalnie, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu HDL, wspomaga pracę wątroby i proces odchudzania. Badania wykazały również, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Na takie korzyści wskazują na to m.in. badania naukowców z Mashhad University of Medical Sciences w Iranie, których wyniki zostały opublikowane na łamach "Phytotherapy Research". Sugerują one, że olej z nasion czarnuszki może pomóc zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego (grupy schorzeń, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2).
Uczestnicy badań przyjmowali 2,5 ml oleju z czarnuszki dwa razy dziennie przez 8 tygodni. U większości z nich zaobserwowano obniżenie cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL oraz poziomu cukru we krwi na czczo.
Z kolei analiza 11 badań opublikowanych na łamach "Journal of Ethnopharmacology" wykazała, że suplementacja nasion czarnuszki może pomóc obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i obwód talii. Co więcej, uczestnicy badania nie zgłosili przy tym żadnych poważnych skutków ubocznych.
2. Czarnuszka dba o urodę
Nie tylko zdrowie wewnętrzne zyskuje na stosowaniu czarnuszki. Olej z jej nasion jest ceniony w kosmetyce, szczególnie w pielęgnacji cery trądzikowej. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, przynosząc ulgę skórze problematycznej.
Czarnuszka ma lekko orzechowy, korzenny smak z nutą ostrości i goryczki. Może być stosowana jako zamiennik pieprzu po zmieleniu w moździerzu. Świetnie komponuje się z daniami obiadowymi – dodaj ją do zup, risotto czy domowego pieczywa. Możesz też eksperymentować, dodając ją do owsianek czy nawet słodkich wypieków, takich jak pierniki.
Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 1-2 łyżeczki czarnuszki dziennie – dotyczy to zarówno nasion, jak i oleju. Wprowadź ją stopniowo do swojej diety i ciesz się jej dobroczynnym działaniem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl