Trwa ładowanie...

Niedoceniony, a uniwersalny olej. Bardzo zdrowy na ciepło i zimno

Avatar placeholder
16.10.2023 08:46
Obniża cholesterol, chroni serce i dba o wzrok. Wykorzystasz go nie tylko w kuchni
Obniża cholesterol, chroni serce i dba o wzrok. Wykorzystasz go nie tylko w kuchni (Getty Images)

W poszukiwaniu zdrowego oleju warto zwrócić uwagę na ten otrzymywany z awokado. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i wykorzystać do gotowania. Ponadto olej z awokado jest bogaty w cenne składniki odżywcze.

spis treści

1. Zamiast oliwy z oliwek

Olej z awokado jest wysoko ceniony i oferuje szereg korzyści zdrowotnych ze względu na unikalny skład odżywczy. Warto mieć go w kuchni nie tylko ze względu na właściwości, ale także możliwości wykorzystania.

Do spożywania zachęca również smak. Olej z awokado jest łagodniejszy od oliwy z oliwek i ma lekko orzechowy posmak. Mimo korzyści zdrowotnych, jak każdy olej kuchenny, należy zachować umiar ze względu na wysoką kaloryczność.

Co oferuje olej z awokado? Zajdziemy w nim tłuszcze jednonienasycone, zwłaszcza kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Korzyści oleju z awokado

Chociaż olej z awokado jest stosunkowo kaloryczny, zdrowe tłuszcze zawarte w nim zawarte zapewniają uczucie sytości i zmniejszają ogólne spożycie kalorii. Pomagają też we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z innych produktów spożywczych.

Jednonienasycone tłuszcze i przeciwutleniacze zawarte w oleju z awokado mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, obniżają ryzyko wielu chorób, a także korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

W oleju z awokado znajdziemy witaminę E, która chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. To też dobre źródło luteiny, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu i spowalnia zmiany zwyrodnieniowe plamki żółtej.

3. Wykorzystanie nie tylko w kuchni

Istnieją różne rodzaje oleju z awokado, a najczęściej do wyboru mamy tłoczony na zimno i rafinowany. Ten pierwszy uważany za bardziej naturalny i zatrzymuje więcej składników odżywczych. Rafinowany jednak lepiej nadaje się do gotowania w wysokiej temperaturze.

Olej z awokado jest wszechstronny - można go wykorzystać do smażenia, pieczenia, grillowania, sprawdzi się też do sosów i marynat. Można wypróbować go jako bazy do domowego majonezu.

Oprócz gotowania olej z awokado stosuje się również w produktach do pielęgnacji. Nadaje włosom połysku i odżywia skórę głowy, warto po niego sięgać na przesuszenia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze