Niedoceniony, a uniwersalny olej. Bardzo zdrowy na ciepło i zimno
W poszukiwaniu zdrowego oleju warto zwrócić uwagę na ten otrzymywany z awokado. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i wykorzystać do gotowania. Ponadto olej z awokado jest bogaty w cenne składniki odżywcze.
1. Zamiast oliwy z oliwek
Olej z awokado jest wysoko ceniony i oferuje szereg korzyści zdrowotnych ze względu na unikalny skład odżywczy. Warto mieć go w kuchni nie tylko ze względu na właściwości, ale także możliwości wykorzystania.
Do spożywania zachęca również smak. Olej z awokado jest łagodniejszy od oliwy z oliwek i ma lekko orzechowy posmak. Mimo korzyści zdrowotnych, jak każdy olej kuchenny, należy zachować umiar ze względu na wysoką kaloryczność.
Co oferuje olej z awokado? Zajdziemy w nim tłuszcze jednonienasycone, zwłaszcza kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
2. Korzyści oleju z awokado
Chociaż olej z awokado jest stosunkowo kaloryczny, zdrowe tłuszcze zawarte w nim zawarte zapewniają uczucie sytości i zmniejszają ogólne spożycie kalorii. Pomagają też we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z innych produktów spożywczych.
Jednonienasycone tłuszcze i przeciwutleniacze zawarte w oleju z awokado mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, obniżają ryzyko wielu chorób, a także korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
W oleju z awokado znajdziemy witaminę E, która chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. To też dobre źródło luteiny, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu i spowalnia zmiany zwyrodnieniowe plamki żółtej.
3. Wykorzystanie nie tylko w kuchni
Istnieją różne rodzaje oleju z awokado, a najczęściej do wyboru mamy tłoczony na zimno i rafinowany. Ten pierwszy uważany za bardziej naturalny i zatrzymuje więcej składników odżywczych. Rafinowany jednak lepiej nadaje się do gotowania w wysokiej temperaturze.
Olej z awokado jest wszechstronny - można go wykorzystać do smażenia, pieczenia, grillowania, sprawdzi się też do sosów i marynat. Można wypróbować go jako bazy do domowego majonezu.
Oprócz gotowania olej z awokado stosuje się również w produktach do pielęgnacji. Nadaje włosom połysku i odżywia skórę głowy, warto po niego sięgać na przesuszenia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl