Tańszy niż dorsz. Niedoceniony, choć pyszny i zdrowy

Chuda ryba o delikatnym i smacznym mięsie. Jest znacznie tańsza niż kochany przez Polaków dorsz, a co więcej, to źródło cennych kwasów omega-3, witamin i minerałów. Bez obaw mogą ją spożywać osoby dbające o linię.

Mało znany, choć pyszny i zdrowy. Wilk morski królem nadmorskich smażalniMało znany, choć pyszny i zdrowy. Wilk morski królem nadmorskich smażalni
Karolina Rozmus

Zebacz smugowy. Zdrowy i niedrogi

Zębacz smugowy zwany też zębaczem pasiastym czy wilkiem morskim jest słonowodną rybą okoniokształtną z rodziny zębaczowatych. Zamieszkuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i morzach przyległych – można go spotkać także w Bałtyku. Ma długość od pół metra do nawet 150 cm i może osiągać ponad 23 kilogramy.

W wielu krajach uznawany jest za niebywały przysmak i nie ma w tym nic dziwnego. Mięso zębacza jest chude, białe i jędrne. Wymaga zaledwie krótkiej obróbki termicznej, bo to delikatne mięso pod wpływem długiego smażenia czy pieczenia może stać się suche i twarde. Jest bogaty w kwasy omega-3, a także witaminy A, B, D i E. Jak inne ryby morskie jest źródłem jodu, selenu i fosforu, a także wapnia. Zębacz smugowy jest także zasobny w białko, przy czym w 100 g ryby znajduje się zaledwie 100 kcal i tylko trzy gramy tłuszczu.

Poza korzystnym wpływem na zdrowie wynikającym z włączenia do diety ryb, a także wyjątkowym smakiem zębacz smugowy ma do zaoferowania coś jeszcze. W przeciwieństwie do ryb, takich jak łosoś czy halibut, a nawet dorsz, nie jest drogi. Dla przykładu kilogram dorsza w sklepie kosztuje od 40 do 60 zł, za łososia trzeba zapłacić co najmniej 60 zł za kilogram, niekiedy dużo więcej. Tymczasem cena wilka morskiego nie przekracza 40 zł za kilogram.

Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze

Zębacz smugowy to smaczna i chuda ryba o białym mięsie
Zębacz smugowy to smaczna i chuda ryba o białym mięsie © Pixabay

Jedz ryby i bądź zdrów

Regularnie sięganie po ryby, w tym po zębacza smugowego, odwdzięczy nam się szeregiem korzyści. Głównie za sprawą obecności kwasów omega-3, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Badania wskazują, że włączenie tych kwasów tłuszczowych do diety poprawia pracę serca, wspiera prawidłowe widzenie, wzmacnia kości, a nawet zapobiega alergiom czy chroni przed chorobami nowotworowymi.

Dodatkowo w przeciwieństwie do mięsa wieprzowego czy wołowego, a także drobiu w przypadku ryb nie musimy się obawiać kwasów tłuszczowych nasyconych. Ich nadmiar w diecie sprzyja zmianom miażdżycowym, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko incydentów tj. udar mózgu czy zawał serca.

Regularnie jedząc ryby, możemy się spodziewać:

  • wzmocnienia odporności z uwagi na obecność cynku czy witaminy B6,
  • ochrony przed zaburzeniami neurologicznymi dzięki kwasom omega-3 i witaminom z grupy B,
  • zwiększenia odporność na stres i złagodzenia uczucia zmęczenia dzięki witaminom z grupy B, a także fosforowi,
  • właściwego poziomu cholesterolu, za co odpowiadają również kwasy omega-3, a także niacyna.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka