Trwa ładowanie...

Niemcy wycofują popularne słodycze. Nie kupuj ich

 Katarzyna Prus
24.08.2024 11:14
Żelki to jedne z najgorszych słodyczy
Żelki to jedne z najgorszych słodyczy (Getty Images)

Z niemieckiego rynku znikają dwa rodzaje żelek. Słodycze zostały uznane za ryzykowne, bo mogą utkwić w gardle i doprowadzić do zadławienia. Tymczasem w Polsce można je kupić bez problemu w internecie.

spis treści

1. Żelki znikają z niemieckiego rynku

Niemiecki urząd zajmujący się bezpieczeństwem żywności zdecydował o wycofaniu żelek na terenie całego kraju (słodycze były sprzedawane przez sieć Go Asia).

Chodzi o dwa rodzaje tych słodyczy: Orange Pulp Jelly/Jelly Cups Orange oraz Jelly Straws. Przyczyną ma być ryzyko zadławienia. Stwierdzono, że produkt ze względu na swoją konsystencję może utknąć w gardle i doprowadzić do groźnych konsekwencji.

Żelki to bomba cukru
Żelki to bomba cukru (Getty Images)
Zobacz film: "Uważaj na cukier ukryty w produktach"

W przypadku żelek Orange Pulp Jelly/Jelly Cups (opakowania o pojemności 450 g), chodzi o partię produktu 20231201Q01 z datą przydatności do spożycia 31.08.2024. W przypadku Jelly Straws (opakowania 1500 g) nie wskazano konkretnych serii.

Tymczasem te żelki można bez problemu kupić w Polsce. Dostępne są w internecie, m.in. w serwisach aukcyjnych.

2. Najgorsze słodycze

Żelki to jedne z najgorszych słodyczy. Żelatyna E 441 wykorzystywana do ich produkcji wcale nie jest taka zdrowa. Obfituje w emulgatory, środki żelujące, zagęszczacze.

W żelkach można znaleźć także mnóstwo barwników, m.in. E-104, E-122, E-124, E-129, które mogą powodować nadaktywność u dzieci.

Na domiar złego są jednymi z najbardziej szkodliwych słodyczy dla zdrowia, bo oblepiając zęby, tworzą słodką otulinę, która jest idealną pożywką dla bakterii.

Warto też uważać na suplementy witaminowe w postaci żelek. Choć w założeniu mają być zdrowe, w rzeczywistości są bombą cukru.

- Żelki witaminowe to przede wszystkim słodycze z dodatkiem syntetycznych witamin. Dodatkowo najczęściej zawierają cukier lub inne substancje słodzące - zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Robert Lipert.

W składzie takich żelek na pierwszym miejscu znajdziemy syrop glukozowy, potem cukier, wodę i żelatynę wieprzową. Do słodzenia używa się też sorbitolu, sacharozy, ksylitolu. Witaminy zajmują dopiero dalsze miejsca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze