Trwa ładowanie...

Niszczy jelita i wywołuje cukrzycę. Powinien być zakazany

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 09.11.2023 07:36
Niszczy mikroflorę jelitową i prowadzi do cukrzycy. Szkodliwy dodatek znajdziesz w wielu produktach
Niszczy mikroflorę jelitową i prowadzi do cukrzycy. Szkodliwy dodatek znajdziesz w wielu produktach (Getty Images)

Najświeższe dane naukowe dotyczące powszechnie stosowanego dodatku do żywności nie są zbyt optymistyczne. Okazuje się, że popularny emulgator może wpływać na mikrobiom człowieka i prowadzić do uszkodzeń jelit.

spis treści

1. Popularny emulgator wpływa na zdrowie jelit

Karboksymetyloceluloza (CMC), znana również jako E466, to dodatek do żywności, który ma wpływ na ludzki mikrobiom. Jest to półsyntetyczna pochodna celulozy, która jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Ta substancja chemiczna ma silne właściwości zagęszczające, wypełniające, emulgujące i stabilizujące. Jej głównym celem w produktach spożywczych jest poprawa ich konsystencji i wydłużenie okresu przydatności do spożycia.

E466 jest często spotykany w różnych produktach spożywczych. Możemy go znaleźć przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, gumach do żucia, zupach instant oraz napojach czekoladowych i kakaowych w proszku.

Zobacz film: "Polisorbat 80. Dlaczego jest szkodliwy i gdzie się znajduje?"

Przez wiele lat uważano, że spożywanie żywności zawierającej CMC nie jest szkodliwe dla zdrowia, ponieważ ten związek chemiczny nie jest wchłaniany przez organizm i łatwo jest go wydalić. Jednak najnowsze doniesienia medyczne sugerują, że chemicznie zmodyfikowana celuloza może mieć znaczący wpływ na mikroflorę jelitową.

Najnowsze analizy naukowe pokazują, że spożywanie emulgatora E466 wpływa na skład bakterii w okrężnicy, prowadząc do redukcji niektórych gatunków tych mikroorganizmów.

Zespół naukowców z Instytutu Nauk Biomedycznych Georgia State University, Uniwersytetu Pensylwanii oraz z instytutu INSERM we Francji odkrył, że CMC może powodować przenikanie bakterii jelitowych do śluzu, co z kolei może przyczyniać się do rozwoju nieswoistego zapalenia jelit i cukrzycy typu 2.

Wyniki tych badań potwierdziły, że regularne spożywanie produktów zawierających E466 zwiększa ryzyko przewlekłych chorób zapalnych. Jak zauważył dr Benoit Chassaing, kierownik zespołu naukowego, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań naukowych. Te dodatkowe badania pozwolą określić, które osoby są szczególnie narażone na negatywne skutki spożywania żywności z dodatkiem tego rodzaju substancji chemicznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze