Koszmar dla wątroby. Nigdy nie łącz ich ze sobą
Spożywanie alkoholu, nawet w umiarkowanych ilościach, zwykle ma mniejsze lub większe skutki uboczne. Okazuje się, że połączenie wysokoprocentowych trunków i niektórych przekąsek może mieć niekorzystne konsekwencje dla naszego organizmu.
1. Nigdy nie łącz tego z alkoholem
Ekspertka ds. diety i żywienia, Divya Gopal, w rozmowie z portalem healthshots.com wskazała na pokarmy, które niekorzystnie wpływają na organizm, gdy są spożywane w towarzystwie alkoholu. Jakich połączeń unikać?
1.1. Chleb
Dlaczego piwo i chleb to złe połączenie? Oba te produkty zawierają drożdże. Okazuje się, że duża ilość drożdży w organizmie, w połączeniu z alkoholem, może utrudniać wątrobie przetwarzanie toksyn. A to prowadzi do problemów trawiennych i odwodnienia.
1.2. Słodycze
Panuje przekonanie, że zjedzenie ''czegoś słodkiego'' w trakcie picia alkoholu, sprawi, że nie będziemy się tak szybko upijać. Niestety to mit.
W trakcie zakrapianej imprezy zrezygnujmy ze spożywania czekolady. Może ona powodować refluks żołądkowy, zaparcia i wzdęcia, a nawet uszkodzić śluzówki jelit. Powód?
Kakao, zawarte w czekoladzie, w połączeniu z alkoholem, może działać drażniąco na jelita.
1.3. Rośliny strączkowe
Soczewica, fasola, ciecierzyca to świetne źródła białka, jednak nie powinniśmy łączyć ich z alkoholem. Strączki są trudne do strawienia, a w połączeniu z wysokoprocentowymi trunkami mogą dłużej zalegać w jelitach. A to może upośledzać wchłanianie żelaza.
1.4. Słone przekąski
Chipsy, frytki i alkohol to pozornie idealne połączenie. Błąd! Okazuje się, że te słone przekąski powodują wypłukiwanie soli mineralnych, przyśpieszają proces odwadniania organizmu i są bardzo obciążające dla układu trawiennego.
Ponadto nadmiar soli, oprócz problemów żołądkowych, może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi. Sięgając po słone przekąski, nie tylko szybciej się upijemy, ale też o wiele gorzej będziemy się czuli następnego dnia.
1.5. Pikantne i tłuste przekąski
Dla wielu osób alkohol i przetworzone jedzenie to doskonałe połączenie. Pizza, burgery, zapiekanki, kebaby to popularne dania, które znajdziemy w prawie każdym barze i często je zamawiamy.
Konsekwencje pojawiają się już następnego dnia w postaci zaparć, zgagi i wzdęć.
Nasz organizm jest obciążony trawieniem alkoholu, a my dokładamy mu jeszcze pracy, jedząc tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukier i sól.
Pikantne potrawy i wysokoprocentowe trunki to również nie najlepszy duet. Choć smaczne to w połączeniu z alkoholem mogą wywołać ból brzucha i rozstrój żołądka. Spowalniają one opróżnianie żołądka i przyczyniają się do powstawania refluksu żołądkowego.
Kapsaicyna zawarta w ostrych przyprawach podrażnia błony śluzowe żołądka. W połączeniu z alkoholem powoduje mdłości i zgagę.
2. Jakie przekąski powinniśmy wybierać?
Zamiast słonych przekąsek sięgnij po niesolone orzechy. Mieszanka orzechów włoskich, laskowych, pistacji i migdałów dostarczy do organizmu niezbędnych składników odżywczych.
Dobrym wyborem będą także oliwki, suszone pomidory. Jeśli podczas imprezy masz ochotę na ''coś słodkiego'' sięgnij po banana albo winogrona.
Smażone potrawy zastąp pieczonymi lub grillowanymi bez tłuszczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl