Niskokaloryczne przekąski
Wiele diet to kuracje rygorystyczne, nieprzyzwalające na spożywanie większej ilości posiłków niż jest to zaznaczone w zasadach diety. W takich przypadkach podjadanie jest największym grzechem. Ale przecież podjadać można nie tylko słodycze. Zdrowe odchudzanie bazuje przede wszystkim na owocach i warzywach - te produkty są najlepszymi przekąskami dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Zdrowa przekąska nie tylko pomogą nam zaspokoić głód, ale także błonnik pokarmowy w nich zawarty przyspieszy nasz metabolizm /szybka-przemiana-materii).
1. W czym pomogą zdrowe przekąski? Jedzenie
przekąsek w czasie diety odchudzającej nie musi oznaczać, że dieta będzie mniej skuteczna. Dobrze dobrane przekąski mogą pomóc ci:
- pobudzić metabolizm, a więc szybsze spalanie kalorii;
- usunąć problemy trawienne, takie jak zaparcia;
- ograniczyć przyswajanie tłuszczów;
- przyspieszyć wzrost tkanki mięśniowej;
- pozbyć się napadów wilczego głodu, który często zdarza się przy restrykcyjnych dietach.
Dowiedz się więcej
- Czy chrom rzeczywiście hamuje apetyt?
- Zwalcz ochotę na słodycze i chudnij!
- Przestań podjadać! To nie takie trudne!
- Nocne podjadanie rujnuje twoją sylwetkę? Zerwij z tym zwyczajem
Zdrowe i smaczne przekąski powinny zawierać przede wszystkim błonnik, białko, witaminy i składniki mineralne. Szczególnie korzystne dla odchudzających się osób są witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm. Każdy posiłek i przekąska powinny być poprzedzone wypiciem szklanki wody mineralnej. Odpowiednia ilość wody i minerałów w niej zawartych przyspieszy wydalanie toksyn z organizmu.
2. Przekąski zakazane
Słodycze - niemal wszyscy je kochamy i nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Denerwujemy się, czytając fakty o ich zgubnym działaniu na organizm i porady dietetyków, by je całkowicie wyeliminować lub przynajmniej drastycznie ograniczyć ich ilość w diecie. Nie tylko podczas stosowania kuracji odchudzającej, ale w codziennym menu słodycze powinny zajmować ostatnie miejsce, a najlepiej zapomnieć o nich w ogóle. Są bardzo kaloryczne i oszukują ośrodek głodu i sytości, zaspokajając apetyt jedynie na chwilę, a w rzeczywistości, pobudzając go jeszcze bardziej. Bezwzględny zakaz spożywania obejmuje także chipsy. Przekąski - choć zdrowe - nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach, ponieważ zawierają dużo węglowodanów i tłuszczu. Do nich należą niektóre owoce, np. banany, winogrona, awokado, daktyle, a także migdały i pestki dyni.
3. Zdrowe owoce i warzywa
Większość owoców i warzyw to jednak pełnowartościowe, niskokaloryczne i sycące produkty. Przekąsić można więc selera, marchewkę, kapustę kiszoną czy paprykę, pomidora, ogórka i rzodkiewkę oraz pomarańcze, mandarynki, truskawki i kiwi. Spożywając zdrowe przekąski między posiłkami, dostarczamy organizmowi witamin i składników mineralnych. Warto zaznaczyć, że spośród tych dwóch zdrowych przekąsek, osobom odchudzającym się bardziej zalecane są warzywa, ponieważ owoce zawierają spore ilości cukru.
4. Suszone owoce na trawienie
Nie tylko świeże owoce sycą i wspomagają pracę organizmu. Również te suszone mają pozytywny wpływ na przemianę materii, przede wszystkim dzięki dużej zawartości błonnika. Do tej grupy zaliczają się: śliwki, figi i morele. Bakalie są lekkostrawne, dietetyczne i smakowite. Regulują pracę jelit, pomagają zwalczyć zaparcia, a dodatkowo działają przeczyszczająco, dlatego też wskazane są osobom, które nie wiedzą, jak schudnąć.
5. Produkty mleczne a głód
Jogurt naturalny nie kusi wprawdzie smakiem na małe co nieco, ale ten z dodatkiem świeżych owoców (np. truskawek) już tak. W diecie, w ramach zdrowych przekąsek, można sięgnąć także po inne produkty z grupy nabiału, o ile są niskotłuszczowe: maślanki, kefiry czy twarożki, które można urozmaicać poprzez dodanie owoców oraz miodu.
W każdej diecie jest miejsce na małe co nieco. Przekąski nie muszą być jednak ani wysokokaloryczne, ani spożyte w dużej ilości, by się nimi nasycić. Zdrowe przekąski, takie jak owoce i warzywa, bakalie czy niskotłuszczowy nabiał to produkty zdrowej diety, które nie tylko zaspokajają lekki głód, ale także wzbogacają organizm o składniki mineralne i witaminy.