Niszczą serce i ''karmią'' raka. Trudno uwierzyć, do czego dodają je producenci żywności
Wędliny, sery, pieczywo, produkty mleczne, a nawet płatki śniadaniowe. Fosforany są dodawane do żywności na potęgę, a to może poważnie odbić się na zdrowiu. Spożywane w nadmiarze wykańczają serce i sprzyjają nowotworom. Dlatego warto dbać, by w codziennej diecie było ich jak najmniej.
1. Żywność pełna fosforanów
O ile w małych ilościach fosforany nie są szkodliwe, o tyle w nadmiarze są poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Niestety, są dodawane do żywności na potęgę. Pełnią rolę stabilizatorów, regulatorów kwasowości, emulgatorów i przeciwutleniaczy.
Wpływają na wzrost wydajności produktów, co jest szczególnie pożądane przy produkcji wędlin. To dzięki nim są bardziej soczyste i kruche, a także mają ładniejszy kolor.
Można je znaleźć także w wielu innych produktach, m.in. pieczywie, serach, ciastach, lodach, galaretkach, a nawet płatkach śniadaniowych. Trudno więc całkowicie ich uniknąć. Biorąc jednak pod uwagę wpływ na zdrowie, warto zadbać, by ich spożycie było jak najmniejsze.
2. Fosforany szkodliwe dla zdrowia
Nadmiar fosforanów w diecie może prowadzić do osteoporozy, a także problemów z koncentracją i zmęczenia.
Ponadto rośnie ryzyko otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, a także nowotworów przewodu pokarmowego.
Obecność fosforanów w moczu zwiększa ryzyko kamicy fosforanowej (rodzaj kamicy nerkowej) i infekcji dróg moczowych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl