Niszczy serce, zwiększa ryzyko udaru. Najgorszy dodatek do sałatki jarzynowej

Majonez to składnik, który jest nieodłącznym elementem wielu potraw, takich jak sałatka warzywna, śledzie, faszerowane jajka czy inne dania świąteczne. Jego unikalny smak jest doceniany przez kucharzy na całym świecie. Niemniej jednak, mimo swojego smaku, majonez nie jest produktem, który można by określić jako zdrowy.

Dodawany na potęgę, a niszczy serce i niekorzystnie wpływa na mózg. Zastąp go zdrowszymi produktamiDodawany na potęgę, a niszczy serce i niekorzystnie wpływa na mózg. Zastąp go zdrowszymi produktami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Majonez lepiej ograniczyć do minimum

Majonez, który jest ulubionym dodatkiem do potraw wielu Polaków, doskonale komponuje się z niezliczoną ilością dań. Niestety, regularne spożywanie tego produktu może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i zwiększać ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób.

Jednym z głównych problemów jest to, że majonez podnosi poziom złego cholesterolu LDL, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Dodatkowo, majonez dostarcza nam dużej ilości tzw. pustych kalorii i kwasów tłuszczowych trans, co może prowadzić do przyrostu masy ciała. Warto pamiętać, że 100 gramów majonezu zawiera prawie 700 kcal.

Domowy majonez w najprostszym przepisie. Nie tylko na święta

Produkt ten nie dostarcza nam praktycznie żadnych wartości odżywczych i nie wykazuje właściwości prozdrowotnych. W majonezie nie znajdziemy błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit i pomaga w eliminacji zalegających w nich resztek pokarmowych.

Zdrowsze alternatywy majonezu

Innym niezdrowym składnikiem, który jest obecny w majonezie, jest sól. Nadmiar soli w codziennej diecie jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, nowotworu żołądka, osteoporozy i demencji w późniejszym okresie życia.

Majonez zawiera również cukier, który jest często nazywany "białą śmiercią". Cukier przyczynia się do rozwoju cukrzycy, insulinooporności, stanów zapalnych oraz przyspiesza proces starzenia się skóry.

Aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, zaleca się zastąpienie majonezu domowym produktem, który nie zawiera sztucznych polepszaczy smaku, zapachu i konserwantów, które mają na celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia.

Zdrowszą alternatywą dla majonezu jest jogurt naturalny, grecki lub islandzki skyr z dodatkiem zdrowych przypraw, takich jak majeranek, bazylia, czosnek, pieprz, tymianek, papryka wędzona, koperek czy natka pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka