Nowe warzywo w polskich sklepach. Wygląda jak brokuł, a smakuje jak szparagi

Bimi, choć wciąż mało znane w Polsce, szybko zdobywa popularność jako nowinka na rynku spożywczym. Ta ciekawa hybryda warzywna nie jest jednak zupełną nowością.

Jakie właściwości ma bimi?Jakie właściwości ma bimi?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Co to jest bimi?

Bimi to warzywo będące hybrydą brokułów i chińskiej kapusty gai lan, stworzone w 1993 roku w Japonii. Przypomina brokuła, ale ma długą, smukłą łodygę i mniejszą różyczkę, co sprawia, że wygląda trochę jak szparag.

Bimi znane jest również pod nazwą broccolini i zdobywa uznanie na rynkach międzynarodowych, a teraz coraz częściej można je spotkać także w polskich sklepach.

Choć tej zaskakującej krzyżówce warzywnej początkowo nie wróżono dużego sukcesu, dziś jest hitem w krajach takich jak Wielka Brytania, Australia czy Stany Zjednoczone. Bimi wyróżnia się delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który przypomina zarówno brokuły, jak i zielone szparagi, a dzięki swojej wszechstronności i prostocie w przygotowaniu, zyskuje coraz więcej zwolenników także w Polsce.

Żółcień pomarańczowa a zdrowie

Wartości odżywcze bimi

Bimi to nie tylko ciekawy smak, ale także bogactwo wartości odżywczych. W porównaniu do tradycyjnych brokułów, ma trzykrotnie więcej witaminy C, która wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie. Zawiera również witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu i wspierającą układ odpornościowy, a także kwas foliowy, szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę.

Dodatkowo bimi dostarcza błonnika, który pomaga regulować poziom cholesterolu i wspiera pracę układu trawiennego. Warzywo to zawiera także glukozynolany, związki o działaniu antyoksydacyjnym i antybakteryjnym, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze bimi jest więc świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Jak przyrządzać bimi?

Jedną z największych zalet bimi jest łatwość w przygotowaniu. Można je grillować, piec, gotować na parze, a nawet jeść na surowo. Co istotne, delikatna łodyga nie wymaga obierania – wystarczy jedynie usunąć zdrewniałą końcówkę.

Bimi doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami - od dań z makaronem, przez zapiekanki, po sałatki. Świetnie pasuje do ryb, mięsa i zup, a także jako dodatek do pizzy. Kluczową zasadą przy jego obróbce jest unikanie długiego gotowania – bimi najlepiej smakuje, gdy jest jędrne i lekko chrupiące. Można je podawać z prostymi dodatkami, takimi jak oliwa, masło, sól, pieprz i sok z cytryny.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. abcZdrowie.pl
  2. TVP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka