O której godzinie jesz śniadanie? Ten błąd zafunduje ci cukrzycę
Na rozwój cukrzycy typu 2 - mamy wpływ. Modyfikowalne czynniki ryzyka schorzenia obejmują, m.in. niezdrową dietę, brak ruchu, palenie tytoniu. Teraz okazuje się, że pora, o której jemy, także ma znaczenie. Taki wniosek płynie z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "International Journal of Epidemiology".
1. Pora posiłku ma znaczenie
Wyniki nowego badania sugerują, że ryzyko cukrzycy można zmniejszyć, nie tylko tym, co jemy, ale też tym, kiedy spożywamy śniadanie i kolację.
- Wiemy, że pora posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów dobowych oraz kontroli poziomu glukozy i lipidów, ale w niewielu badaniach sprawdzano związek między czasem posiłków a cukrzycą typu 2 - wskazuje główna autorka badań Anna Palomar-Cros z ISGlobal.
Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health przy pomocy ekspertów z INSERM we Francji postanowili lepiej poznać korelację między częstotliwością i porą posiłków a występowaniem cukrzycy typu 2.
Respondenci musieli uzupełniać ankiety dietetyczne online, w których wskazywali, co jedli i pili przez 24 godziny. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. uczestników, których obserwowano przez około 7 lat. W ciągu obserwacji odnotowano 963 nowe przypadki cukrzycy.
2. Eksperci wskazują najlepszą porę na śniadanie i kolację
Okazało się, że osoby, które jadły śniadanie po godzinie 9:00 miały o 59 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do osób, które jadły śniadanie ponad godzinę wcześniej.
- Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ wiadomo, że pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także na poziom insuliny - dodaje Palomar-Cros i przypomina, że wyniki badania są zgodne z dwoma metaanalizami, które wykazały, że pomijanie tego posiłku, znacząco zwiększa ryzyko rozwoju choroby.
Co więcej, czas, w którym uczestnicy jedli kolację, także miał znaczenie. Osoby, które decydowały się na późną kolację - po godzinie 22:00, miały również większe ryzyko zachorowania.
Z kolei osoby, które jadły posiłki częściej, około 5 razy dziennie, miały mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
- Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed godziną 8:00 i ostatni posiłek przed godziną 19:00 mogą pomóc w zmniejszeniu częstości występowania cukrzycy typu 2 - podkreśla jeden z autorów badania Manolis Kogevinas z ISGlobal.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl