Trwa ładowanie...

"Majowa chwaścianeczka". Prof. Stachowska zdradza przepis na miksturę, która chroni przed cukrzycą

 Karolina Rozmus
28.05.2023 20:51
Prof. Stachowska z jadalnych chwastów w ogrodzie robi koktajl
Prof. Stachowska z jadalnych chwastów w ogrodzie robi koktajl (Getty Images)

Aktywnie działająca w mediach społecznościowych prof. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie opublikowała przepis na zielony koktajl. To świetny sposób na zarastające ogródek chwasty, ale przede wszystkim na dostarczenie do organizmu cennych składników odżywczych.

spis treści

1. "Majowa chwaścianeczka". Zrobisz w kilka chwil

Zrobienie koktajlu na bazie majowych chwastów jest banalnie proste. Na instagramowym profilu prof. Stachowska udostępniła przepis, do którego zainspirował ją ogródek.

"W maju dochodzi do konfliktu wewnętrznego w moim wnętrzu – biją się we mnie natura pani, co chce mieć ładny ogródek 'jak inni' i tej, co chce korzystać ze świeżych chwastów" – pisze żartobliwie ekspertka.

W przydomowych ogródkach można znaleźć jadalne chwasty takie jak podagrycznik
W przydomowych ogródkach można znaleźć jadalne chwasty takie jak podagrycznik (Pixabay)
Zobacz film: "Trzy dni - dwa słowa. Czego mamy chcą na Dzień Matki 2023"

- Jak być zdrowym za parę "zeta" dosłownie, korzystając z tego, co daje natura? Ja korzystam ze swojego ogródka, który jest bardzo dynamiczny, tzn. dopuszczam w nim możliwość rośnięcia jadalnych chwastów – mówi prof. Stachowska w nagranym wideo. - A praktycznie większość z nich jest jadalna - dodaje.

Składniki:

  • 2 garście podagrycznika,
  • 5-6 truskawek,
  • 2-3 liście poziomki,
  • łyżka octu z wiśni,
  • łyżeczka chlorelli,
  • szklanka wody.

Wszystkie składniki należy razem zmiksować i wypić.

2. Korzystaj, póki czas

Prof. Stachowska wyjaśnia, że podagrycznik jest źródłem polifenoli - "antyzapalnych związków działających na stawy", zmniejsza proces zapalny. Może także łagodzić dolegliwości układu trawiennego, obniżać poziom kwasu moczowego w przypadku dny moczanowej. Stosowany był także w leczeniu chorób układu moczowego, w tym kamicy nerkowej i zapalenia pęcherza.

Truskawki i liście poziomki, jak tłumaczy w wideo ekspertka, mają koktajlowi nadać smak, ale warto pamiętać, że owoce jagodowe to również źródło polifenoli, a także witamin. Badaczka mikrobioty jelitowej zwraca uwagę, że zawierają kwas elagowy. Ta roślinna substancja ma działanie przeciwzapalne, ale też obniża poziom glukozy we krwi.

Ocet wiśniowy jest dodatkiem, który jak podkreśla ekspertka, ma również obniżać glikemię. Chlorella jest niezastąpiona w miksturze, bo to źródło aminokwasów i polifenoli. Jak uprzedza specjalistka z dziedziny żywienia - "niestety psuje dramatycznie smak".

To zielona alga słodkowodna, zaliczana do superfoods, czyli do grupy produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, C i E oraz minerały, w tym żelazo, wapń, potas, magnez i cynk czy selen i jod. Przede wszystkim jest jednak ceniona z uwagi na obecne w niej kwasy omega-3, a także zdolność do wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze