Trwa ładowanie...

"Najbrzydszy ogórek świata". Może pomóc w walce z cukrzycą

 Karolina Rozmus
17.06.2023 15:21
Morski ogórek to bezkręgowiec żyjący na dnie mórz i oceanów
Morski ogórek to bezkręgowiec żyjący na dnie mórz i oceanów (Pixabay)

Badacze odkryli, że strzykwa, zwana też ogórkiem morskim, w postaci suszonego ekstraktu może hamować tworzenie się związków zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE’s). Zwiększają ryzyko cukrzycy oraz jej powikłań, chorób serca, a nawet alzheimera.

spis treści

1. Najbrzydszy ogórek świata największym przysmakiem

W rzeczywistości z ogórkiem niewiele ma wspólnego poza podłużnym kształtem. Ogórek morski, swanson czy strzykwa to bezkręgowiec należący do szkarłupniów. Strzykwy żyją na dnie mórz i oceanów, a według szacunków zajmują nawet 70 proc. powierzchni kuli ziemskiej.

Z ponad 1500 gatunków, ok. 50 wykorzystuje się na kontynencie azjatyckich w kuchni, a także w medycynie ludowej. Niektóre z ogórków morskich, np. trepanga japońska, są tak cenione, że kilogram kosztuje w przeliczeniu ok. 13 tys. zł. Inny – albinos – może kosztować nawet 60 tys. zł i to za kilkaset gram.

W medycynie chińskiej nazywany jest "hai shen" czyli "morski żeń-szeń", co dobitnie pokazuje, jak cennym surowcem leczniczym może być to stworzenie. Z żeń-szeniem ogórka morskiego łączą obecne w strzykwie saponiny.

Zobacz film: "Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy"
Morski ogórek to ceniony w kuchni azjatyckiej przysmak
Morski ogórek to ceniony w kuchni azjatyckiej przysmak (Pixabay)

Mówi się, że swanson wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • moczopędne,
  • przeciwgrzybicze,
  • wymiotne,
  • żółciopędne,
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • wspierające pracę stawów.

Najnowsze badania wskazują, że ekstrakt ze sproszkowanego ogórka morskiego może także chronić przed powikłaniami jednej z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych.

2. Nowe superfood w walce z cukrzycą

Badacze z University of South Australia zbadali właściwości lecznicze ogórków morskich gatunku Holothuria scabra. Odkryli, że suszony ogórek morski z ekstraktami soli może hamować tworzenie się AGE’s (ang. Advanced glycationend-products).

Końcowe produkty glikacji obecne są w żywności i dymie tytoniowym, tworzą się w niej także poprzez intensywną obróbkę cieplną. Do tworzenia się AGE’s dochodzi również w naszym organizmie, a ich działanie jest wysoce szkodliwe. Promują stany zapalne i stres oksydacyjny, sprzyjając chorobom serca, nerek, wątroby, chorobom neurodegeneracyjnym, cukrzycy i nowotworom.

Tworzenie i akumulowanie się w organizmie szkodliwych związków jest szczególnie nasilone u pacjentów z cukrzycą. W tej grupie AGE’s sprzyjają rozwojowi i postępowi niewydolności serca.

- Wiemy, że nagromadzenie AGE’s wiąże się z powikłaniami cukrzycy typu 2, więc strategie zapobiegania temu mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych – mówi autor badań dr Permal Deo.

Tłumaczy, że wziął pod lupę morskiego bezkręgowca, chcąc zbadać obecne w nim bioaktywne związki w roli inhibitorów końcowych produktów glikacji.

- Odkryliśmy, że przetworzony suszony ogórek morski z ekstraktami soli i kolagenem może znacząco hamować AGE’s poprzez obniżanie szeregu metabolitów związanych z cukrem w organizmie i zmniejszanie ryzyka cukrzycy – dodaje.

- Wyniki te dostarczają solidnych dowodów na to, że ogórki morskie można opracować jako funkcjonalny produkt żywnościowy, który pomoże w walce z cukrzycą i powikłaniami cukrzycowymi – podsumowuje badacz.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze