Trwa ładowanie...

Obecne w opakowaniach chipsów i papierze śniadaniowym. Mogą powodować szybkie namnażanie się komórek raka prostaty

Badacze dowiedli, że szeroka grupa chemikaliów obecnych m.in. w opakowaniach produktów spożywczych, papierze śniadaniowym, a nawet w garnkach, mogą przyczyniać się do szybszego rozwoju raka prostaty. Zwłaszcza w połączeniu z dietą obfitującą w tłuszcz.

Zobacz film: "Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty"

spis treści

1. PFAS – czym są związki perfluorowane?

Związki perfluorowane (PFAS) wykorzystywane są w przemyśle. Znajdują się w rzeczach codziennego użytku, a także obecne są w opakowaniach żywności czy nawet w garnkach do gotowania. Ma to związek z ich właściwościami – PFAS charakteryzuje wyjątkowa właściwość "odpychania" cząsteczek wody oraz tłuszczu. Ich powierzchnia jest śliska, nieprzywierająca, plamoodporna.

Gdzie można odnaleźć PFAS?

  • w piankach gaśniczych,
  • w wykładzinach, dywanach, a nawet w ubraniach odpornych na plamy,
  • w wielu farbach,
  • w nieprzywierających powierzchniach garnków czy patelni,
  • w opakowaniach na żywność typu fast food,
  • w opakowaniach produktów spożywczych typu ciastka czy chipsy,
  • w papierze śniadaniowym.

Oskarża się je o powodowanie chorób i zaburzeń na tle endokrynologicznym, oraz o kancerogenność. Związki perfluorowane podejrzewa się także o negatywny wpływ na układ odpornościowy oraz o podnoszenie poziomu cholesterolu.

Z tego powodu już kilka stanów w USA wprowadziło zakaz wykorzystywanie PFAS w przemyśle spożywczym.

PFAS obecne w opakowaniach żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia
PFAS obecne w opakowaniach żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia (Arch. prywatne)

Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, czym grozi obecność PFAS w żywności w kontekście tzw. diety zachodniej – wysokotłuszczowej.

2. PFAS i rak prostaty

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois Urbana-Champaign pod wodzą dr Zeynep Madak-Erdogan polegało na podawaniu grupie myszy produktów należących do diety wysokotłuszczowej. Następnie wszczepiono gryzoniom komórki nabłonka raka prostaty.

W kolejnym kroku podawano im chemiczny kwas perfluorooktanosulfonowy (należący do grupy PFAS) przez 7 dni w tygodniu. Jednocześnie badacze poddali działaniu PFAS zarówno nietworzące guza, jak i tworzące guz ludzkie komórki prostaty.

Wystarczyły dwa dni, by ludzkie komórki nowotworowe poddane działaniu PFAS reprodukowały się w tempie trzykrotnie szybszym niż komórki niewystawione na działanie szkodliwych związków.

Co z myszami? Po 40 dniach nowotwór rozwinął się u myszy wystawionych na działanie PFAS lub diety wysokotłuszczowej. Jednak najbardziej dynamiczny rozwój choroby dotyczył tych gryzoni, które karmione były dietą wysokotłuszczową i jednocześnie narażone były na działanie PFAS.

- Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu – powiedziała dr Madak-Erdogan w "Medical News Today".

3. Inne czynniki raka prostaty

To nie pierwsze badanie, które zwraca uwagę na zagrożenia płynące m.in. z diety wysokotłuszczowej w kontekście raka prostaty. Istnieją prace mówiące o związku nabiału z podniesieniem ryzyka tego nowotworu. Badacze nie wykluczają, że źródłem problemu jest właśnie tłuscz zwierzęcy, a raczej jego nadmiar w diecie.

Zwłaszcza że rak gruczołu krokowego jest częściej notowany w krajach o wysokim spożyciu mięsa i produktów odzwierzęcych, zwłaszcza w porównaniu z krajami, gdzie spożywa się więcej warzyw.

Nic dziwnego zatem, że wśród czynników ryzyka poza wiekiem istotne zagrożenie stwarza nadwaga lub otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.