Obecne w opakowaniach chipsów i papierze śniadaniowym. Mogą powodować szybkie namnażanie się komórek raka prostaty
Badacze dowiedli, że szeroka grupa chemikaliów obecnych m.in. w opakowaniach produktów spożywczych, papierze śniadaniowym, a nawet w garnkach, mogą przyczyniać się do szybszego rozwoju raka prostaty. Zwłaszcza w połączeniu z dietą obfitującą w tłuszcz.
1. PFAS – czym są związki perfluorowane?
Związki perfluorowane (PFAS) wykorzystywane są w przemyśle. Znajdują się w rzeczach codziennego użytku, a także obecne są w opakowaniach żywności czy nawet w garnkach do gotowania. Ma to związek z ich właściwościami – PFAS charakteryzuje wyjątkowa właściwość "odpychania" cząsteczek wody oraz tłuszczu. Ich powierzchnia jest śliska, nieprzywierająca, plamoodporna.
Gdzie można odnaleźć PFAS?
- w piankach gaśniczych,
- w wykładzinach, dywanach, a nawet w ubraniach odpornych na plamy,
- w wielu farbach,
- w nieprzywierających powierzchniach garnków czy patelni,
- w opakowaniach na żywność typu fast food,
- w opakowaniach produktów spożywczych typu ciastka czy chipsy,
- w papierze śniadaniowym.
Oskarża się je o powodowanie chorób i zaburzeń na tle endokrynologicznym, oraz o kancerogenność. Związki perfluorowane podejrzewa się także o negatywny wpływ na układ odpornościowy oraz o podnoszenie poziomu cholesterolu.
Z tego powodu już kilka stanów w USA wprowadziło zakaz wykorzystywanie PFAS w przemyśle spożywczym.
Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, czym grozi obecność PFAS w żywności w kontekście tzw. diety zachodniej – wysokotłuszczowej.
2. PFAS i rak prostaty
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois Urbana-Champaign pod wodzą dr Zeynep Madak-Erdogan polegało na podawaniu grupie myszy produktów należących do diety wysokotłuszczowej. Następnie wszczepiono gryzoniom komórki nabłonka raka prostaty.
W kolejnym kroku podawano im chemiczny kwas perfluorooktanosulfonowy (należący do grupy PFAS) przez 7 dni w tygodniu. Jednocześnie badacze poddali działaniu PFAS zarówno nietworzące guza, jak i tworzące guz ludzkie komórki prostaty.
Wystarczyły dwa dni, by ludzkie komórki nowotworowe poddane działaniu PFAS reprodukowały się w tempie trzykrotnie szybszym niż komórki niewystawione na działanie szkodliwych związków.
Co z myszami? Po 40 dniach nowotwór rozwinął się u myszy wystawionych na działanie PFAS lub diety wysokotłuszczowej. Jednak najbardziej dynamiczny rozwój choroby dotyczył tych gryzoni, które karmione były dietą wysokotłuszczową i jednocześnie narażone były na działanie PFAS.
- Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu – powiedziała dr Madak-Erdogan w "Medical News Today".
3. Inne czynniki raka prostaty
To nie pierwsze badanie, które zwraca uwagę na zagrożenia płynące m.in. z diety wysokotłuszczowej w kontekście raka prostaty. Istnieją prace mówiące o związku nabiału z podniesieniem ryzyka tego nowotworu. Badacze nie wykluczają, że źródłem problemu jest właśnie tłuscz zwierzęcy, a raczej jego nadmiar w diecie.
Zwłaszcza że rak gruczołu krokowego jest częściej notowany w krajach o wysokim spożyciu mięsa i produktów odzwierzęcych, zwłaszcza w porównaniu z krajami, gdzie spożywa się więcej warzyw.
Nic dziwnego zatem, że wśród czynników ryzyka poza wiekiem istotne zagrożenie stwarza nadwaga lub otyłość.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl