Objawy wyniszczonych jelit. Te błędy Polacy popełniają najczęściej
Jak zauważają dietetycy i gastrolodzy, Polacy coraz częściej borykają się z problemami układu trawiennego. Z roku na rok rośnie również liczba osób, u których zdiagnozowano raka jelita grubego. Jak rozpoznać, że nasz "drugi mózg" szwankuje? Eksperci wskazują na "główne grzechy" Polaków.
1. Pierwsze objawy nie są charakterystyczne
Zwykle zaczyna się od na pozór błahego objawu - wzdęć.
- Najczęściej pacjenci doświadczający wzdęć mają niewłaściwą dietę, nie zachowują odpowiednich odstępów między posiłkami, nadużywają alkoholu, spożywają nadmiernie kaloryczne, przeładowane węglowodanami posiłki – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog, dr n. med. Dariusz Maj.
Niekiedy nawracające wzdęcia mogą jednak wskazywać na zespół jelita drażliwego (IBS) czy przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO).
- Narażony jest absolutnie każdy. SIBO może być skutkiem antybiotykoterapii w dzieciństwie, chorób takich jak zapalenie żołądka, zakażenia bakteriami Helicobacter pylori, Salmonella – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, Roksana Środa. - Co do IBS, to najczęściej jego podłożem jest przewlekły stres i dysbioza jelitowa - dodaje.
Kolejnymi problemami, które bagatelizujemy, są biegunki i zaparcia. Jak wskazują gastrolodzy, pacjenci potrafią latami wypierać problem i "przyzwyczajają się do objawów".
- To droga donikąd. Problemy wynikają z wielu czynników, m.in. stosowania antybiotykoterapii, przewlekłego stresu, braku "dobrych" bakterii w codziennej diecie, spożywania żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Dorota Świątkowska. - Dużo mówi się o tym, że jelita to drugi mózg. W rzeczywistości nie każdy sobie jednak zdaje sprawę, że jelita odbierają nasze emocje - silny stres może powodować złą pracę enzymów trawiennych, zaburzenie pracy jelit, a nawet niewłaściwą mikrobiotę - wyjaśnia.
2. Zalegają w jelitach godzinami
Zaburzenia pracy jelit to nie tylko przykre dolegliwości trawienne. Jelita są połączone z wieloma innymi systemami w naszym organizmie, więc zaniedbanie ich może prowadzić do problemów z funkcjami odpornościowymi, zaburzeń hormonalnych, fibromialgii, cukrzycy, a nawet problemów skórnych, jak egzema czy trądzik różowaty.
Co jest głównym powodem tych schorzeń? To w niewłaściwej diecie eksperci upatrują źródła rosnącego problemu z jelitami wśród Polaków. Co szkodzi jelitom najbardziej?
Na pierwszym miejscu eksperci postawili cukier, który jest uwielbiany wśród Polaków. Według badań GUS, każdy z nas zjada ok. 40-45 kg cukru rocznie!
- Cukier stanowi doskonałą pożywkę dla złych bakterii, a gdy zaczynają one przewyższać ilość dobrych bakterii w układzie trawiennym, zachodzą procesy gnilne, pojawiają się niekorzystne dolegliwości w postaci nadmiernych gazów, wzdęć - mówi dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego Damiana, mgr Dorota Świątkowska.
Jednak to nie koniec złych wieści, bo równie szkodliwe dla jelit są dania typu fast-food.
- Żywność wysoko przetworzona, w tym fast food, jest pozbawiona wartości odżywczych, które stanowią dobry pokarm dla jelit. Nie ma w niej probiotyków i prebiotyków czy dobrych, przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych - wymienia ekspertka.
Kolejny na liście wyniszczających nasze jelita składników jest gluten i modyfikowane genetycznie zboża.
- Białe pieczywo w dużej mierze pozbawione korzystnych frakcji błonnika, często z dodatkiem cukru również wpływa niekorzystnie na nasze jelita - mówi dietetyk kliniczny. - Pszenica modyfikowana genetycznie "skleja jelita", tzn. osadza się na ich ściankach, zaburzając procesy trawienne - dodaje.
3. Objawy raka jelita
Według "Sleep Medicine Reviews" problemy jelitowe i zaburzenia mikrobioty mogą być przyczynkiem do zaburzeń rytmu okołodobowego, a co za tym idzie - do problemów ze snem i przewlekłego zmęczenia. Inne objawy to m.in. bóle stawów, które mogą się pojawiać w przebiegu nieswoistego zapalenia jelit, a także trądzik różowaty, egzema czy łuszczyca.
Niekiedy jednak dolegliwości ze strony jelit wskazują na dużo poważniejszy stan - nowotwór.
Objawy choroby są niespecyficzne: zaburzenia rytmu wypróżnień, biegunki oraz zaparcia, zmiana wyglądu stolca, w tym widoczna obecność krwi, a także utrata masy ciała i anemia.
- 95 proc. wszystkich raków powstaje w wyniku złych czynników środowiskowych i niewłaściwego stylu życia. Obciążenie genetyczne jest drugą przyczyną zachorowania na raka jelita grubego. Mniej więcej 3-5 proc. raków jest wynikiem zespołu uwarunkowanego genetycznie - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła, kierownik Kliniki Gastroenterologii w Narodowym Instytucie Onkologii i CMKP oraz konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii.
Jak zatem dbać o jelita?
Dietetyk ma jedną radę: wprowadzając do diety produkty, które są dla nich zbawienne. To probiotyki pod postacią ukwaszonych produktów mlecznych i kiszonych warzyw, a także prebiotyki, czyli m.in. błonnik obecny w warzywach, owocach i zbożach.
Kluczem jest także wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej i zastąpienie jej produktami naturalnymi, w duże mierze roślinnymi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl