Obniża ryzyko raka o ponad 30 proc. Ten olej warto mieć w swojej kuchni

Wiele nowotworów ma silny związek ze stylem życia, w tym z dietą. Stąd można im zapobiegać, np. poprzez włączenie do codziennego jadłospisu produktów wykazujących silne działanie antyoksydacyjne. Zdaniem naukowców włączenie tego tłuszczu do diety może obniżać ryzyko raka o 31 proc.

Oliwa z oliwek ma wiele cennych witamin i antyoksydantówOliwa z oliwek ma wiele cennych witamin i antyoksydantów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jest kluczowa w diecie śródziemnomorskiej

Według World Cancer Research Fund (WCRF) aż 40 proc. zachorowań na raka można byłoby uniknąć dzięki odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej. Z drugiej strony coraz więcej danych wskazuje na to, że to właśnie w populacjach żyjących na terenie Morza Śródziemnego zapadalność na nowotwory jest niższa niż w innych rejonach świata. Nie bez powodu mówi się, że jednym z najzdrowszych modeli żywienia jest dieta śródziemnomorska, która opiera się między innymi na wyższym spożyciu oliwy z oliwek.

Na łamach "PLOS One" ukazała się niedawno metaanaliza, która miała na celu zbadanie związków pomiędzy spożyciem oliwy z oliwek, zapadalnością na raka. W tym celu naukowcy przeanalizowali 45 badań, w tym klinicznych oraz kohortowych, i odkryli, że wyższe spożycie tego tłuszczu roślinnego może obniżać aż o 31 proc. ryzyko zachorowania na jakikolwiek z nowotworów, w tym szczególnie na raka piersi, przewodu pokarmowego czy raka dróg moczowych.

Co kryje się w oliwie z oliwek?

Większe spożycie tłuszczów roślinnych to zarazem mniejsza ilość prozapalnych tłuszczów odzwierzęcych w diecie. To jednak nie wszystko – oliwa z oliwek to bogactwo cennych dla zdrowia związków. Głównie chodzi o antyoksydacyjne związki fenolowe, czyli hydroksytyrozol i oleuropeinę, ale także o witaminy i należące do najsilniejszych antyoksydantów lignany.

Oliwa z oliwek lekarstwem dla cukrzyków

Oliwa z oliwek wykazuje działanie antynowotworowe
Oliwa z oliwek wykazuje działanie antynowotworowe © Pixabay

"Ich silne właściwości przeciwutleniające ograniczają komórkowy stres oksydacyjny i uszkodzenia DNA poprzez oczyszczanie i wpływają na kluczowe szlaki sygnałowe związane z karcynogenezą" – tłumaczą badacze.

Naukowcy wspominają także o obecnych w oliwie terpenoidach. Te z kolei mają potencjał zwiększania wrażliwości komórek nowotworowych na radio- czy chemioterapię, m.in. w przypadku raka trzustki.

Badania, które ukazały się tego roku na łamach "Journal of American College of Cardiology" wskazują, że oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko śmierci nie tylko z powodu nowotworów, ale też wskutek chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu oddechowego.

Z kolei wcześniejsze prace badawcze dowiodły, że ten roślinny tłuszcz może zmniejszać ryzyko udaru czy chorób serca, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) i cukrzycy.

Eksperci zwracają jednak uwagę na to, że oliwa nie jest remedium na wszystkie choroby. Należy uważać także na wysoką kaloryczność tego tłuszczu oraz pamiętać, by spożywać oliwę na zimno, unikając podgrzewania jej do wysokich temperatur.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka