6 z 9Oczyść mnie – na bazie cukinii
Zupa na ciepło, wegańska i bezglutenowa
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 łyżka oleju lub oliwy;
- 1 szklanka posiekanej cebuli lub pora;
- 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę;
- 6 średnich cukinii pokrojonych w plastry;
- litr bulionu;
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pora i czosnek i smaż przez 3-5 minut, aż zmięknie. Dodaj cukinie, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 5-7 minut, aż zmięknie. Dodaj tyle rosołu, aby pokryć cukinię, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych 20 minut. Na koniec wszystko zblenduj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.