7 z 9Uzdrów mnie – święta minestrone
Zupa na ciepło, wegańska i bezglutenowa
Składniki:
- 1 łyżka oleju ;
- 1 szklanka posiekanej cebuli lub pora;
- 1-2 ząbki czosnku, przepuszczonego przez praskę;
- 2 żółte kabaczki, posiekane;
- 2 cukinie, posiekane;
- 1 marchewka, posiekana;
- 3 pomidory, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 szklanki jarmużu, posiekane
- 2 szklanki szpinaku, posiekanego
sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pora i czosnek i smaż 3-5 minut, aż zmięknie. Dodaj kabaczki, cukinie oraz marchew i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Wymieszaj z jarmużem i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dodaj szpinak i gotuj kolejne dwie minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.