Odchudza i gasi pragnienie. "Wiejską lemoniadę" moja babcia piła codziennie
Gorące dni sprzyjają spożywaniu orzeźwiających napojów. Zanim jednak sklepowe półki zapełniły się różnorodnymi, kolorowymi produktami, nasze babcie i dziadkowie przygotowywali tradycyjną ''wiejską lemoniadę''. Co ciekawe, w przeciwieństwie do komercyjnych wersji, nie zawierała ona cytryny, ale mimo to skutecznie gasiła pragnienie.
1. Kwas chlebowy nie tylko na upały
Wiosna w pełni, a wielu z nas zastanawia się, jak przyspieszyć metabolizm i zrzucić kilka kilogramów, aby poczuć się lepiej. Jednym z pierwszych kroków może być picie napoju, który przygotowywały nasze babcie.
W dawnych czasach kwas chlebowy był powszechnie przyrządzany w niemal każdym gospodarstwie. Był szczególnie ceniony podczas żniw, kiedy rolnicy spędzali całe dni na polu, a upały dodatkowo utrudniały ich pracę. Właśnie wtedy delikatny w smaku napój orzeźwiał i pomagał przetrwać wyczerpujący dzień.
Proces przygotowywania kwasu chlebowego był bardzo prosty i zawsze opierał się na ekologicznych składnikach, ponieważ w tamtych czasach nie używano pestycydów, a produkty były wolne od konserwantów. Do jego zrobienia gospodyni używała razowego chleba, miodu wielokwiatowego, drożdży i wody źródlanej. W bogatszych domach dodawano także niewielką ilość rodzynek.
Składniki łączono w odpowiednich proporcjach, zalewano wodą i pozostawiano na 24 godziny w glinianym naczyniu przykrytym ściereczką. Następnego dnia dodawano zaczyn z drożdży i trochę cukru. Naczynie z kwasem chlebowym odstawiano w chłodne miejsce, a po trzech dniach był gotowy do spożycia.
2. Działanie kwasu chlebowego
W wyniku fermentacji chleba pojawia się niewielkie stężenie alkoholu, jednak jego ilość jest tak mała, że napój uznaje się za bezalkoholowy. Kwas chlebowy charakteryzuje się lekko słodko-kwaśnym i delikatnym smakiem, wyczuwalny jest zapach zbóż i pieczonego chleba.
Jedną z zalet tego zapomnianego napoju jest nawadnianie organizmu i gaszenie pragnienia. Ale to nie wszystko - właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, dlatego kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk, który wspiera zdrowie jelit i wzmacnia odporność.
Jednocześnie enzymy zawarte w napoju przyspieszają metabolizm, co może pomóc w procesie pozbycia się nadmiernych kilogramów.
Ekologiczny kwas chlebowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Zawiera także selen i cynk, co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i spowalnia proces starzenia.
Kwas chlebowy sprzyja leczeniu zapalenia stawów, bólów głowy oraz grzybicy. Bezwarunkowym przeciwwskazaniem do stosowania napoju jest celiakia lub uczulenie na gluten. Osoby cierpiące na refluks, wrzody żołądka oraz inne dolegliwości układu pokarmowego - również powinny zachować ostrożność.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl