Miód wielokwiatowy – właściwości, zastosowanie, cena
Miód wielokwiatowy to produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów różnych roślin miododajnych. Jego właściwości – zarówno dotyczące wyglądu, jak i walorów prozdrowotnych - zależą od rodzaju gatunków kwitnących w okolicy pasieki i pory zbiorów. Co warto wiedzieć?
1. Co to jest miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów” czy „miód nektarowy wielokwiatowy” ma delikatny, słodki, kremowy smak. Jest bardzo łagodny. Ponieważ powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, a i zbieranych jest z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku, jego zaletą jest duża różnorodność pod względem składu chemicznego i wyglądu. Nigdy nie jest taki sam. Miód tysiąca kwiatów może być zarówno intensywnie ciemnożółty, jak i blady. W zależności od pory roku, w której został zebrany, wyróżnia się:
- miód wielokwiatowy wiosenny: jasnożółty, jasnokremowy lub jasnoszary. Składa się z nektaru roślin kwitnących wczesną wiosną, takich jak koniczyna, klony, drzewa i krzewy owocowe,
- miód wielokwiatowy letni: bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bardzie zasobny w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Pozyskiwany jest głównie z nektaru lipy oraz gorczycy.
Zobacz także:
2. Właściwości miodu wielokwiatowego
Istnieje wiele rodzajów miodów pszczelich, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, smakiem czy konsystencją, ale i właściwościami. Czym charakteryzuje się miód wielokwiatowy? Miód wielokwiatowy nawet w 80% składa się z cukrów, 10-20% to woda. Poza tym zawiera:
- witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy). Zawartość witamin w miodzie jest uzależniona od ilości mleczka pszczelego i pyłku,
- kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy, glukonowy),
- mikroelementy i makroelementy (wapń, potas, fosfor, krzem, magnez, żelazo, chlor),
- enzymy,
- substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.
3. Zastosowanie miodu wielokwiatowego
Każdy miód ma specyficzne właściwości prozdrowotne i często stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Miód wielokwiatowy: pomaga leczyć choroby alergiczne górnych dróg oddechowych, także astmę oskrzelową, łagodzi dolegliwości związane z nieżytem nosa, wspomaga detoksykację wątroby, zapobiega chorobom woreczka żółciowego, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii, reguluje pracę układu krążenia, ponieważ może się przyczyniać się do zwiększenia liczby erytrocytów we krwi, wzrostu poziomu hemoglobiny oraz żelaza, działa uspokajająco, wspomaga walkę z nerwicą czy depresją, ma właściwości antybakteryjne, dodaje energii, * przeciwdziała próchnicy zębów. Miód wielokwiatowy nie tylko łagodzi dolegliwości związane z infekcją czy alergią, ale spożywany regularnie wzmacnia system odpornościowy. Zdecydowanie warto wprowadzić go do diety zarówno dorosłych, jak i dzieci, zwłaszcza że ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dobrym pomysłem jest spożywanie go regularnie, na kanapkach czy z twarogiem, a także wykorzystywanie go w roli naturalnego i niskokalorycznego zamiennika cukru. Jest znacznie słodszy i mniej kaloryczny, a przy tym zdrowy. Ile kalorii ma miód? Jego 100 g to jedynie około 300 kcal. Miodu nie powinno się jednak podgrzewać ani dodawać do gorących cieczy, ponieważ zawarte w nim enzymy tracą swoje właściwości już w 45 stopniach Celsjusza. Można też codziennie wypijać na czczo miodową miksturę. Wystarczy łyżkę stołową miodu wielokwiatowego rozpuścić w kubku letniej wody. Napój najlepiej przygotować poprzedniego dnia wieczorem, dzięki czemu miód przez noc nabierze dodatkowych właściwości antybiotycznych. Miód odnajduje się również w kosmetyce. Jest składnikiem kremów, maseczek i peelingów, ponieważ wygładza i odżywia skórę twarzy oraz ciała. Jako składnik szamponów i odżywek miód wielokwiatowy ma właściwości odżywcze i wzmacnia końcówki włosów.
4. Gdzie kupić miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy, jak i każdy inny, warto kupować ze sprawdzonego źródła. Dobrze, by pochodził z pasieki. To daje pewność, że będzie nie tylko smaczny, ale naturalny i zdrowy. Najlepszy jest miód surowy, niefiltrowany i zbierany lokalnie.
Ceny miodu wielokwiatowego są bardzo różne - dużo zależy od tego, gdzie jest kupowany. Najczęściej za duży słoik miodu trzeba zapłacić 30-40 złotych. Ile waży litr dojrzałego miodu? Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg. Należy uważać na tanie miody dostępne w sklepach. Najczęściej to miody sztuczne, które z naturalnym miodem pszczelim nie mają wiele wspólnego. Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy? Obserwować. Naturalny miód krystalizuje się, czyli mętnieje, a następnie twardnieje - po kilku dniach, tygodniach czy miesiącach od zbiorów. To dowód na to, że nie zawiera żadnych domieszek. Miód sztuczny się nie krystalizuje.