Odkryli, co może prowadzić do marskości wątroby. Wcale nie chodzi o alkohol
Uszkodzenie wątroby kojarzy nam się przede wszystkim z alkoholem. Przez dekady takie przekonanie towarzyszyło także i lekarzom, ale najnowsze wyniki badań pokazują, że jest coś gorszego. Zwłaszcza że po ten napój sięgają bez wyrzutów sumienia nawet dzieci.
1. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
W "Clinical Gastroenterology and Hepatology" ukazały się wyniki badań naukowców z Boston University School of Medicine. To badanie obserwacyjne skupiło się na uczestnikach rozpoczętego w 1948 r. w Bostonie badania Framingham Heart Study.
Uczestnicy zgłaszali, jak często piją dwa typy napojów – napoje słodzone cukrem i napoje gazowane. Badacze porównywali te raporty z częstością występowania u ankietowanych niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
To niebezpieczne schorzenie, bo nie daje żadnych objawów przez długi czas. W odróżnieniu od pojawiania się nadmiernej tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha proces stłuszczenia wątroby jest niewidoczny i niewyczuwalny. Narażone są przede wszystkim osoby z nadwagą i otyłością, a także cukrzycy. Ale nie tylko – nawet szczupłe osoby mogą być narażone na NAFLD.
Szacuje się, że w Polsce tym schorzeniem może być dotknięte nawet 25 proc. społeczeństwa. To najlepiej pokazuje, że niealkoholowa choroba stłuszczeniowa jest groźnym przeciwnikiem, którego nie należy bagatelizować.
Czym grozi NAFLD? U określonego odsetka osób może prowadzić do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Ten stan z kolei przyczynia się do zwiększonego ryzyka pojawienia się marskości wątroby, a w konsekwencji także i nowotworu tego narządu.
2. Te napoje zwiększają ryzyko choroby
Zdaniem badaczy chorobie można zapobiec w jeden, łatwy sposób – wystarczy zrezygnować ze słodkich napojów. Jaka częstotliwość picia ich sprzyja rozwojowi choroby?
Ustalenia naukowców wskazują, że słodkie napoje, jeśli sięgamy po nie częściej niż raz dziennie, zwiększają ryzyko wystąpienia NAFLD ponad dwuipółkrotnie w porównaniu do tych osób, które ich nie piją w ogóle.
Co istotne, niekorzystna ilość tłuszczu wisceralnego w wątrobie dotyka, jak twierdzą badacze, także tych, którzy okazjonalnie sięgają po napoje gazowane i słodzone cukrem. Na baczności powinni się mieć także ci, którzy piją je rzadziej niż raz w tygodniu, a nawet rzadziej niż raz w miesiącu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl