Trwa ładowanie...

Odkryli, co może prowadzić do marskości wątroby. Wcale nie chodzi o alkohol

 Karolina Rozmus
16.11.2021 10:55
Odkryli, co może prowadzić do marskości wątroby. Wcale nie chodzi o alkohol
Odkryli, co może prowadzić do marskości wątroby. Wcale nie chodzi o alkohol (Getty Images)

Uszkodzenie wątroby kojarzy nam się przede wszystkim z alkoholem. Przez dekady takie przekonanie towarzyszyło także i lekarzom, ale najnowsze wyniki badań pokazują, że jest coś gorszego. Zwłaszcza że po ten napój sięgają bez wyrzutów sumienia nawet dzieci.

spis treści

1. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

W "Clinical Gastroenterology and Hepatology" ukazały się wyniki badań naukowców z Boston University School of Medicine. To badanie obserwacyjne skupiło się na uczestnikach rozpoczętego w 1948 r. w Bostonie badania Framingham Heart Study.

Uczestnicy zgłaszali, jak często piją dwa typy napojów – napoje słodzone cukrem i napoje gazowane. Badacze porównywali te raporty z częstością występowania u ankietowanych niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Zobacz film: "Problemy z wątrobą to nie tylko alkohol. 3 najczęstsze choroby wątroby"

To niebezpieczne schorzenie, bo nie daje żadnych objawów przez długi czas. W odróżnieniu od pojawiania się nadmiernej tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha proces stłuszczenia wątroby jest niewidoczny i niewyczuwalny. Narażone są przede wszystkim osoby z nadwagą i otyłością, a także cukrzycy. Ale nie tylko – nawet szczupłe osoby mogą być narażone na NAFLD.

Szacuje się, że w Polsce tym schorzeniem może być dotknięte nawet 25 proc. społeczeństwa. To najlepiej pokazuje, że niealkoholowa choroba stłuszczeniowa jest groźnym przeciwnikiem, którego nie należy bagatelizować.

Czym grozi NAFLD? U określonego odsetka osób może prowadzić do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Ten stan z kolei przyczynia się do zwiększonego ryzyka pojawienia się marskości wątroby, a w konsekwencji także i nowotworu tego narządu.

2. Te napoje zwiększają ryzyko choroby

Zdaniem badaczy chorobie można zapobiec w jeden, łatwy sposób – wystarczy zrezygnować ze słodkich napojów. Jaka częstotliwość picia ich sprzyja rozwojowi choroby?

Napoje gazowane, słodzone cukrem na cenzurowanym - przyczyniają się do rozwoju NAFLD
Napoje gazowane, słodzone cukrem na cenzurowanym - przyczyniają się do rozwoju NAFLD (Pixabay)

Ustalenia naukowców wskazują, że słodkie napoje, jeśli sięgamy po nie częściej niż raz dziennie, zwiększają ryzyko wystąpienia NAFLD ponad dwuipółkrotnie w porównaniu do tych osób, które ich nie piją w ogóle.

Co istotne, niekorzystna ilość tłuszczu wisceralnego w wątrobie dotyka, jak twierdzą badacze, także tych, którzy okazjonalnie sięgają po napoje gazowane i słodzone cukrem. Na baczności powinni się mieć także ci, którzy piją je rzadziej niż raz w tygodniu, a nawet rzadziej niż raz w miesiącu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze