Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Odkwaszenie organizmu - sposoby, przyczyny zakwaszenia, produkty zakwaszające i odkwaszające organizm

 Sylwia Stachura
11.04.2023 16:28
Odkwaszenie organizmu polega na zastosowaniu diety alkalicznej
Odkwaszenie organizmu polega na zastosowaniu diety alkalicznej (Ilustracja / Shutterstock)

Odkwaszenie organizmu jest wskazane w przypadku, kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często się przeziębiasz, twoja skóra jest szara, włosy wypadają, a paznokcie są osłabione. Są to objawy zakwaszenia organizmu, czyli zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Wiąże się ono z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, ale może mieć też poważniejsze skutki dla zdrowia. W jaki sposób odkwasić organizm?

spis treści

1. Jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu?

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi do nich wtedy, gdy do organizmu trafia zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym. Organizm nie jest w stanie ich zneutralizować, przez co dochodzi do zakwaszenia.

Winne są stres, szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej (lub zbyt duża ilość intensywnych ćwiczeń), zła dieta, używki (kawa, alkohol, papierosy), odwodnienie, przyjmowanie niektórych leków, a także dieta odchudzająca.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zobacz film: "Dieta oczyszczająca pomoże pozbyć się wielu kilogramów złogów"

2. Jakie są objawy zakwaszenia?

Jak rozpoznać, czy mamy zakwaszony organizm i należy przeprowadzić odkwaszenie organizmu? Po pierwsze, należy go obserwować. Częste wzdęcia, zgaga, zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją, wypryski, wypadanie włosów to symptomy, które powinny nas zaniepokoić. Oznakom tym mogą towarzyszyć też bóle stawów, mięśni, uczucie ociężałości oraz nadmierna nerwowość. Zakwaszenie organizmu utrudnia też odchudzanie, stąd brak efektów stosowania diety oraz ćwiczeń. Częste infekcje i przeziębienia oraz osłabienie odporności to również typowe objawy zakwaszenia.

Po drugie, warto wykonać podstawowe badanie krwi. Jeśli wyniki są w normie, a my notorycznie jesteśmy zmęczeni, brakuje nam energii i skarżymy się na szereg dolegliwości trawiennych, może to być oznaka zakwaszenia organizmu.

Po trzecie, należy dokładnie przeanalizować to, jak wygląda nasza dieta. Jeśli znajduje się w niej bardzo dużo produktów zakwaszających, a mało alkalizujących, możemy podejrzewać, że zły nastrój i problemy ze zdrowiem to właśnie wynik zakwaszenia.

Dowiedz się więcej

3. Przykłady produktów zakwaszających organizm

Zła dieta to jeden z głównych czynników powodujących to zaburzenie. Co zakwasza organizm? Przede wszystkim duże ilości mięsa i wędlin w codziennej diecie. Szczególnie niekorzystnie działa wieprzowina oraz wołowina, a w mniejszym stopniu również drób i ryby.

Do produktów zakwaszających należą również słodycze, pieczywo, makarony, sery żółte, ryż i jaja. Zakwaszające właściwości wykazują też kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane oraz niektóre owoce i warzywa (borówki, żurawina, wiśnie, fasola, rabarbar. Odkwaszenie organizmu polega na wyeliminowaniu tych produktów.

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę
10 powodów, dla których warto jeść cytrynę [10 zdjęć]

Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie

zobacz galerię

4. Przykłady produktów odkwaszających

Jeśli chcemy przeprowadzić skuteczne odkwaszenie organizmu, powinniśmy sięgać po produkty o zasadowym odczynie, które neutralizują nadmiar kwasów. Wśród nich znajduje się kasza jaglana, gryczana, oliwa z oliwek, orzechy oraz świeże warzywa i owoce (zwłaszcza cukinia, buraki, brokuły, szpinak, pomidory, cytrusy, truskawki, arbuzy, kiwi, banany).

Ponadto warto sięgnąć po zieloną herbatę oraz kawę zbożową, które również są zasadotwórcze.

Jedzenie dobre dla twoich jelit
Jedzenie dobre dla twoich jelit [7 zdjęć]

Kefir to fermentowany nabiał zawierający oligosacharydy, czyli złożone węglowodany, które są pożywką

zobacz galerię

5. Sposoby na odkwaszenie organizmu

Wiedza o tym, które produkty działają kwasotwórczo, a które alkalizująco jest niezbędna, jeśli chcemy wprowadzić odkwaszenie organizmu i walczyć z objawami zakwaszenia. Ale sam spis produktów nie wystarczy, by skutecznie pozbyć się zmęczenia i problemów ze skórą.

Jak odkwasić organizm? Najważniejsze jest oczywiście ograniczenie produktów zakwaszających oraz zmiana nawyków żywieniowych. Należy jeść 5 małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach. Unikać jedzenia w biegu oraz dobrze przeżuwać każdy kęs.

Podstawą odkwaszenia organizmu powinno być nawadnianie organizmu – codziennie powinniśmy wypijać około 2,5 l wody mineralnej. Poza tym warto sięgać po zieloną herbatę oraz napary ziołowe, zwłaszcza z mięty, pokrzywy, skrzypu, czystka. Dzień najlepiej zacząć od szklanki ciepłej wody z sokiem cytryny. Pomimo kwaśnego smaku ma ona działanie alkalizujące, dlatego powinna się znaleźć w diecie odkwaszającej organizm. Napój z ciepłej wody, cytryny i miodu nie tylko pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, ale również przyspiesza przemianę materii, usprawnia procesy trawienne i wzmacnia odporność.

Dieta alkaliczna opiera się na świeżych warzywach i owocach. Należy jak najczęściej jeść surówki, sałatki oraz pić soki i koktajle z warzyw i owoców. Zielone koktajle to świetny pomysł na dostarczenie sobie dużej ilości cennych witamin i minerałów z warzyw w dobrze przyswajalnej i smacznej formie. Po jakie produkty sięgać, przygotowując soki? Na zakwaszony organizm dobrze działają zwłaszcza buraki, marchew, kiełki, jarmuż, pietruszka. Można z nich samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy sok.

Warto wiedzieć, że jednym z najlepszych i najbardziej polecanych produktów w diecie odkwaszającej jest kasza jaglana. Ma właściwości zasadotwórcze, wspomaga trawienie i pozwala szybko pozbyć się infekcji. Można ją jeść na śniadanie zamiast owsianki, dodawać do obiadu, a nawet przygotowywać na jej bazie desery.

Kolejny ważny składnik diety alkalicznej to oleje roślinne. Oliwa z oliwek, olej lniany, z wiesiołka, z pestek dyni to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni.

Komponując menu, należy pamiętać, by zachować odpowiednie proporcje pomiędzy produktami zasadowymi i kwasowymi – zasadotwórcze powinny stanowić aż 80 proc. dziennego jadłospisu.

Odkwaszenie organizmu nie będzie możliwe, jeśli nie zmienimy stylu życia. Regularna aktywność fizyczna, unikanie stresujących sytuacji, odpowiednia ilość snu, rezygnacja z używek oraz wolniejsze tempo życia na pewno pozytywnie przełożą się na stan zdrowia, samopoczucie i wygląd.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze